partycreators

Szent László Iskola diákjai Szent László nyomában

Különdíjjal tértek vissza a Nemzetközi Tanirodai Kiállításról a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, akik Győrött jártak a Határtalanul program keretében a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma meghívására. A projekt nagyváradi szervezője Kele Tünde tanárnő volt.

A Szent László nyomában a Szent László-emlékévben című projekt keretében októberben a győri iskola tanulói látogattak el Nagyváradra és a Tordai-hasadékhoz, majd decemberben a harminchat Szent László-s diák és a négy kísérőtanár (Albert Andrea, Bokor Ildikó, Nógrádi Márta, Rázmán Enikő) egy élménydús kirándulás során Budapesten, Győrben és Pannonhalmán kereste fel a Szent László nevéhez fűződő emlékhelyeket. A győri városnézés során megtekintették Magyarország egyik legjelentősebb szakrális ereklyéjét, a Nagyváradról származó Szent László hermát, és a Deák-os diákokkal együtt látogattak el Pannonhalmára, a bencés monostorba. A Szent István által alapított apátságban Szent László királyunk 1077-ben országgyűlést tartott, és a pannonhalmi bencésekkel íratta meg Szent István legendáját. A lenyűgöző hatású kolostori könyvtár igen mély benyomást tett a váradi diákokra, akik örömmel fedezték fel azt, hogy itt őrzik az 1055-ben keletkezett tihanyi apátság alapítólevelét, nyelvünk létezésének első írott dokumentumát, amely az első magyarul leírt mondatot tartalmazza. A közös városnézést, kirándulást kooperatív projektmunka teljesítette ki. A győri és nagyváradi diákok kevert csoportokban dolgoztak azon, hogy létrehozzák azt a kiállítást, amely bemutatja, hogy városainkat miként köti össze Szent László alakja, majd kiselőadással egybekötött tárlatvezetéssel mutatták be munkáikat.

 

A projekt második részét a Deák Ferenc Szakgimnázium által szervezett Nemzetközi Tanirodai Kiállítás megtekintése és a versenyben való részvétel képezte. A Szent László Líceumban is működő közgazdasági és közélelmezési szaklíceumi osztályok tanmenetének része az olyan virtuális cégek megalapítása és működtetése, amelyek a valós cégekhez hasonló módon fejtik ki tevékenységüket. A tanirodai kiállításokon ezek a virtuális, diákok által létrehozott cégek mérettetnek meg, és az ifjú cégalapítók megmutathatják felkészültségüket, kreativitásukat, leleményességüket. A győri, igen rangos vásáron huszonnégy cég szállt be a versenybe, jöttek diákok Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról. Romániából tizenkét cég érkezett a kitűnően szervezett, sok látogatót vonzó, ötletesebbnél ötletesebb standokat felvonultató versennyel egybekötött vásárra. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum két csapatát Albert Andrea, Kele Tünde és Nógrádi Márta tanárnők készítették fel. A 11. C közélelmezés szakos diákjai (Barabás Boglárka, Buda Anabella, Pápai Krisztián, Sereban Tifany), akik a Party Creators céggel neveztek be a versenybe, lelkesen kötötték a tranzakciókat magyarul és angolul, míg 11. A osztály közgazdászai (Atyai Ferdinánd, Dávid Erik Róbert, Joca Márton és Murin Evelin) a nagyon kreatív ötleten alapuló Chingu Kft. nevű céggel kiérdemelték a legjobb cégkatalógusnak járó különdíjat. A kiállításon való részvétel igen hasznosnak bizonyult a többi tizenegyedikes és tizedikes diák számára is, akik szorgalmasan látogatták a standokat és tanulták a szakma fortélyait.

 

A komplex projekt során az iskola névadója előtt is tisztelegtek a Szent László-s diákok, ugyanakkor szakmai tudással, versenytapasztalattal is gazdagodtak. A kirándulás legnagyobb nyereségének azonban mégis az a baráti kapcsolat mondható, amely a győriek és a váradiak között köttetett, és amelynek, reméljük, lesz folytatása. A meleg, szívélyes, kedves fogadtatásért köszönet illeti a Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium tanárait és diákjait.

 

Rázmán Enikő