2

Nagyváradi betlehemesek a Vatikánban

A magyarországi székhelyű Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által koordinált SzékelyKapuk – ZöldKapuk Közép-Európai Ökocivilizációs Játékok tavalyi résztvevői közül a program vezetői – Dr. Varga B. József alapítványi elnök és Rossu-Hegyi Katalin koordinátor – az idei karácsonyon a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok nevű csapatát küldték a Rómában zajlott nemzetközi betlehemes találkozóra. A három diáklány – Catona Anamaria, Szabó Boróka, Tolvai Zsófia – és Benedek Ramóna nagyváradi, valamint Sebesi Ibolya szatmárnémeti hitoktató, a SzékelyKapuk-ZöldKapuk program területi felelőse összetételű delegáció a Kárpát-medence minden magyar betlehemezőjének képviseletében utazott Ferenc pápához.

 

Szintén Ferenc pápa meghívására érkeztek Rómába a németországi, a svájci, a déltiroli és a szlovákiai csillagénekesek is (ezekben az országokban így hívják a Megváltó megszületésének örömhírét hirdetőket).

A nemzetközi találkozó gazdag programot kínált részükre. December 30-án este a Vatikánban találkoztak a svájci gárda tagjaival, akiket a Csillagfényes csöndes éjjel kezdetű, közösen énekelt énekkel, majd a saját anyanyelvükön megszólaltatott karácsonyi énekekkel köszöntöttek. Ezt követően egy csillagénekes felírta ajtójukra a házi áldás szokásos rövidítését („20+CMB+18” – „Christus mansionem benedicat!”, azaz „Krisztus áldja meg a hajlékot!”), majd a svájci gárda történetével és hivatásával ismerkedtek meg.

 

A csillagénekesek és a magyar betlehemesek közösen adtak hálát az elmúlt esztendőért a Campo Santo Teutonico templomban, majd Ferenc pápával együtt imádkozták az Úrangyala imádságot. Az Újév ünneplésére együtt maradtak: a Szent Péter tér közvetlen közelében kívántak egymásnak kegyelmekben gazdag 2018-as esztendőt.

A találkozó valamennyi résztvevője meghívást kapott Ferenc pápa újévi szentmiséjére is. A csillagénekesek és a magyar betlehemesek háromkirályoknak öltözve, a Szent Péter-bazilika nagy baldachinjának bal oldalán, az első két sorban ültek, közülük hárman a kenyeret vitték az oltárhoz a felajánlás előtt.

Római tartózkodásuk alatt a nagyváradi csoport tagjai meglátogatták az örök város legnagyobb bazilikáit, nevezetességeit és az ostiai kikötőhöz is eljutottak. Külön céljuk volt Szent II. János Pál pápa, Loyolai Szent Ignác és Néri Szent Fülöp sírjának felkeresése, és az ő közbenjárásuk kérése azért is, hogy társaikkal együtt hittel és szeretettel hirdessék tovább Jézus születésének örömhírét az embereknek.

 

Benedek Ramóna szerint külön említést érdemel Böcskei László nagyváradi megyés püspök, aki messzemenően támogatja a betlehemezés szokásának felújítását egyházmegyéje területén. Karácsony előtt örömmel fogadta és bátorította a hozzá látogató betlehemes csoportokat, a római találkozón részt vevő fiatalokat pedig zarándoklevéllel indította útra.

A Váradi Csillagok csapat tagjainak meghatározó élményt jelentett a római zarándoklat. Ezzel kapcsolatos gondolataikat az alábbi összeállítás tartalmazza.

„Nagy izgalommal töltött el, amikor megtudtam, hogy én is elmehetek Rómába. Tudom, hogy ezt az utat soha nem fogom el felejteni. Nagy dolog ez egy ilyen kis ember életében, mint amilyen én vagyok. Nagyon sok mindent láttunk, többek között Jézus jászlának egy darabját a Santa Maria Maggiore bazilikában, Szent Fülöp földi maradványait, az Angyalok hídját, sok szép templomot, amelyek igazán lenyűgöztek, és még az ostiai kikötőbe, a tengerhez is sikerült eljutni. De a legszebb és legcsodálatosabb az volt, amikor részt vettünk az újévi szentmisén és Ferenc pápa közelében állhattam. Éreztem, hogy mennyi jóság és önzetlen szeretet árad belőle az emberek felé. Nagyon hálás vagyok a jó Istennek, hogy sikerült eljutnom egy ilyen szép szentmisére.”

Tolvai Zsófia

 

„Két éve egy unokatestvérem beszámolóját hallgattam római körútjáról. Akkor még álmodozni sem mertem, hogy valaha eljutok az örök városba. Életre szóló élményt jelentett számomra a már sokak által emlegetett színház: a Colosseum. Már hallottam a történetét, de élőben látni valami hihetetlen volt. A második kedvenc helyem a Szent Péter tér volt, mivel olyan bámulatos, ahogyan a két oszlopsor átöleli a teret, emellett pedig még lenyűgözőbb az, hogy ezek tetején mennyi szobor áll. A következő kedvenc hely, ahol szívesen elidőznék, az a Trevi-kút. Szinte hihetetlen, hogy milyen szépségeket alkottak a régi időkben. A Szent Péter-bazilika bámulatos kívülről is, belül pedig igazán mesés. Ez a zarándoklat számomra minden időkre kedves emlék marad.”

Szabó Boróka

 

„Egy éve gondolni se mertem volna, hogy a betlehemezésnek köszönhetően egy ilyen csodálatos helyre juthatok el. Életem egyik legszebb hetét tölthettem Rómában. A város gyönyörű épületei és utcái elvarázsoltak, a templomokat látogatva lélekben is sikerült megerősödnöm. A legnagyobb élmény számomra a szentatyával való találkozás volt; hálás vagyok az újévi szentmisén való részvételért. Felejthetetlen élmény volt, amire egész életemben boldogan fogok visszaemlékezni.”

Catona Anamaria

 

OJ

 

HANGFELVÉTEL VATIKÁNI RÁDIÓ