dsc_0039

Întâlnirea persoanelor consacrate la Oradea

Persoanele consacrate au fost sărbătorite la Oradea la o zi după praznicul Întâmpinării Domnului. Au sosit la întâlnire călugări şi călugăriţe de pe întreg teritoriul Diecezei pentru evenimentul organizat anul acesta de Episcopia Romano-Catolică. În fiecare an, organizarea întâlnirii este asigurată de una din cele două Episcopii; o dată, de cea Greco-Catolică, în anul următor, de cea de rit latin. În mijlocul persoanelor consacrate s-au aflat şi arhiereii celor două Episcopii.
 

Ziua a început cu meditaţia preotului Vass Csaba din Congregaţia Misiunii a călugărilor aşa-numiţi lazarişti. „Ştiu în cine am crezut” – acest cuvânt din Epistola lui Pavel către Timotei a fost motto-ul meditaţiei. Au fost amintite scopurile Zilei persoanelor consacrate aşa cum au fost ele formulate de Ioan Paul al II-lea atunci când a înfiinţat această sărbătoare: mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile vieţii consacrate, promovarea vieţii consacrate în rândul credincioşilor şi oferirea posibilităţii persoanelor consacrate de a conştientiza frumuseţea misiunii lor.

„Fiecare vocaţie se naşte şi se maturizează în alt mod”, a spus părintele predicator. Totul începe de la răspunsul dat lui Dumnezeu atunci când simţim că ne cheamă. Răspunsul îl formulăm în necunoscut, pentru că, în momentul chemării, „nu ştiam încă multe lucruri: Unde vom sluji? Cine vor fi superiorii noştri? Cine vor fi membrii comunităţii? Care va fi datoria noastră?” Apostolul Pavel oferă un model în acest sens. Când el îi afirmă cu convingere lui Timotei că ştie, erau totuşi „foarte multe lucruri pe care nici el nu le cunoştea. Ştia cu siguranţă un singur lucru: a pornit la drum pentru Isus Cristos, pentru el munceşte şi pe El îl slujeşte”, a mai spus părintele lazarist. Urmează pregătirea pentru slujire şi angajarea efectivă în misiunea încredinţată.

 

S-a mai punctat că viaţa consacrată înseamnă a trăi pentru Dumnezeu, adică a ne „încredinţa viaţa Lui, să-i oferim spaţiu, şi să ne eliberăm de alte treburi dedicându-ne planurilor sale. (…) Voturile ne ajută să putem răspunde pozitiv în fiecare etapă a vieţii noastre, dacă suntem chemaţi la noi datorii. Prin voturi putem trăi încrederea şi încredinţarea totală lui Dumnezeu”, a conchis părintele Csaba.
A fost dedicat apoi şi un timp discuţiilor pe grupuri. Persoanele consacrate au împărtăşit despre vocaţia lor, despre provocările pe care le întâmpină comunităţile lor, printre cele mai subliniate fiind problemele legate de noile vocaţii. Acestea sunt tot mai puţine, motiv pentru care – s-a spus în grupurile de discuţie – e nevoie de o mărturie mai vie, de modele mai eficiente şi, nu în ultimul rând, de o viaţă euharistică mai intensă, de a strânge tot mai mult rândurile în jurul Euharistiei, comoara vocaţiei; în Euharistie se împlineşte vocaţia şi tot de acolo se primeşte harul de a o desăvârşi. S-a mai subliniat importanţa comunităţii; călugărul e o persoană retrasă din cele lumeşti, dar nu e singur, nici în misiunea lui, nici în frământările sale.

 

La miezul zilei, Liturghia a fost celebrată în Catedrala Romano-Catolică. La predică, Preasfinţia Sa Böcskei László a încurajat persoanele consacrate şi le-a îndemnat să nu se abată de la drumul lor, indiferent de greutăţi şi ispite. Cu toţii trecem prin abisul încercărilor şi ispita renunţărilor, însă chemarea lui Dumnezeu este mai puternică, e o chemare vie de la izvorul Vieţii. A asigurat persoanele consacrate de rugăciunile Bisericii, dar a şi încredinţat Biserica rugăciunii lor, cei ce sunt „armata de rugăciune a Bisericii”.

 

O sărbătoare frumoasă, o întâlnire de încurajare reciprocă şi de împărtăşire pentru care îi mulţumim lui Dumnezeu. Anul viitor, Întâlnirea persoanelor consacrate va fi organizată de Episcopia Greco-Catolică din urbe.

 

 

Sursa: egco.ro

 

GALERIE FOTO