sartenger_1

Acţiune caritabilă îngreunată de noroi

Uneori trebuie să suferi, ca să-i poţi ajuta pe alţii. Aşa au păţit şi tinerii voluntari ai Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, care însoţiţi de directorul Jozsef Rajna au pornit joi, 15 februarie 2018, să ducă pachete cu alimente familiilor nevoiaşe care trăiesc lângă groapa de gunoi din Episcopia Bihor, în condiţii jalnice, căsuţe improvizate din carton, plăci de furnir şi bucăţi de nailon, fără încălzire, fără curent şi fără apă potabilă. Autobuzul – asigurat şi de această dată de părintele Mihai Fechetă de la Centrul Şcolar Don Orione – care ducea voluntarii şi pachetele cu alimente, s-a împotmolit în noroi, fapt ce a dus la o întârziere de câteva ore în activitatea caritabilă.

 

Organizatorii au apelat mai întâi la ajutoare externe, dar camionul trimis s-a împotmolit de asemenea. A fost nevoie de o muncă susţinută de câteva ore, pentru a scoate cele două vehicule din noroi, şi de contribuţia tuturor – bărbaţi, femei şi copii au sărit în ajutorul voluntarilor, au săpat şi au împins până când roţile au prins tărâm solid.

În ciuda obstacolelor neaşteptate, acţiunea s-a derulat în voie bună, mulţumită bunei dispoziţii a tinerilor voluntari. Grupul format în mare majoritate din elevii Liceului Teologic Romano-Catolic şi a Internatului Caritas, nu s-a lăsat învins de ghinion. Tinerii, tratând cazul cu mult umor, au îndeplinit în cele din urmă cu succes misiunea: au împărţit pachete care conţineau pâine, conserve de supă, paste făinoase, mezeluri, conserve de ciuperci, dulciuri şi alte alimente neperisabile, în valoare de peste 850 lei. Donaţiile au fost completate de reprezentanţii centrului şcolar Don Orione cu haine oferite de elevi.

 

La sfârşitul acţiunii, participanţii s-au putut întoarce obosiţi dar satisfăcuţi. Dulciurile din pachetele distribuite au fost donate din Olanda, prin intermediul lui Toos Aerts (Swolgen) şi Ad van der Brand (Schijndel) iar restul alimentelor au fost asigurate de Caritas, ca parte din Colecta Sf. Elisabeta.

 

Szombati-Gille Tamás