sartenger_1

Adományokat vittek rászorulóknak a Caritas Catolica önkéntesei

Néha meg kell szenvedni azért, hogy az ember jót tehessen másokkal. Így jártak a Nagyváradi Caritas Catolica fiatal önkéntesei is, akik Rajna József igazgató vezetésével 2018. február 15-én, csütörtökön felkerekedtek, hogy élelmiszer-csomagokat vigyenek a biharpüspöki szemétlerakó szomszédságában levő nyomortelepre, ahol több mint egy tucatnyi rászoruló család tengeti mindennapjait nyomorúságos körülmények között, kartonokból, furnérlemezekből és nejlon-darabokból összetákolt viskókban, fűtés, áram és ivóvíz-ellátás nélkül. Az önkénteseket és az élelmiszer-csomagokat szállító autóbusz – melyet ezúttal is a Don Orione Iskolaközpontot vezető Mihai Fechetă atya biztosított – elakadt a nyomortelep sarában, s ez órákra visszavetette a segélyakciót.

A szervezők először külső segítséget hívtak, de a mentésre érkező kamion szintén a sártengerben rekedt. A két, méretes járművet végül többórás megfeszített munkával sikerült kimozdítani a kátyúból, a nyomortelep lakóinak összefogása által: férfiak, nők, gyermekek együttesen siettek az önkéntesek segítségére, s addig ástak illetve tolták a megrekedt járműveket, míg a kerekek újra szilárd talajra nem kaptak.

 

A felmerült akadályok ellenére az akció jó hangulatban telt, ami részben a fiatal önkéntesek jó kedélyének volt köszönhető. A főként a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Caritas Catolica által működtetett iskolai bentlakás diákjaiból összetevődő csoportnak nem szegte kedvét a balszerencsés események sorozata. A fiatalok jó humorral kezelték a helyzetet, nem estek kétségbe, s véghezvitték, amiért odamentek: szétosztották a kenyeret, leveskonzerveket, száraztésztát, felvágottakat, gombakonzerveket, édességeket és egyéb tartósélelmiszereket tartalmazó csomagokat a telepen élő családok között – összesen több mint 850 lej értékben. Ezt egészítették ki az iskolások által felajánlott ruhaadományokkal a Don Orione Iskolaközpont képviselői.

 

Az akció végén fáradtan, de elégedetten térhettek haza a résztvevők. Az élelmiszer-csomagokban levő édességek Hollandiából érkeztek adományként Toos Aerts (Swolgen) és Ad van der Brand (Schijndel) közvetítésével, míg a tartósélelmiszereket a Szent Erzsébet Gyűjtés fennmaradó részéből biztosította a Caritas Catolica.

 

Szombati-Gille Tamás