jozsa_somlyo_1

Kurdi Gábor művész előadása Szilágysomlyón

A „Csillogó Mosoly” Egyesület szervezésében, 2018. február 21-én, 18.00 órától a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában Kurdi Gábor művész előadásán vehettek részt a helyi hívek, érdeklődő személyek. Józsa Nándor Lóránd köszöntötte az egybegyűlteket, utána pedig Kurdi Gábor előadására került sor, aki egy színes és összetett programmal ajándékozta meg a kedves közösséget.

 

Kurdi Gábor első osztályos korában ismerkedett meg a néptánccal, aminek a következménye, hogy nagy érdeklődést tanúsított a népi hangszerek iránt is. Elsőként citerán tanult zenélni, amit végül el is kezdett készíteni. A következő hangszer, amit igazán megkedvelt, a duda volt. Idővel duda alkatrészeket majd pedig teljes hangszereket készített. A főiskolai évei alatt egyre többet foglalkozott zenével, illetve hangszerek készítésével. Előbb megismerkedett a furulya nagy családjával: furulya, kaval, tilinkó, hosszú furulya, majd ezt követte, a koboz. Elmondása szerint: „Mivel nem volt pénzem kobozt venni, kölcsönkértem egyet, melyet lemásoltam. Mai napig használható az első darab. Így történt, hogy elkezdtem kobozon is muzsikálni és ezt a hangszert is előállítani. Pár éve gardonok is kerülnek ki a műhelyemből, melyek igen elnyerték a zenész társak tetszését.”

 

Hangszeres előadóként 2011-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere díjat, 2014-ben megkapta a Hangszerkészítő Népi Iparművész címet. Ez annak köszönhető, hogy 2012 óta folyamatosan zsűriztet hangszereket a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság által. 2014-ben a Fölszálott a Páva különdíjasa lett, hobbijának él és dolgozik. Folyamatosan kapcsolatban van több táncegyüttessel, muzsikál a Magyar Dudazenekarban illetve régi zenét játszik a Borudon együttessel. A jelenben Petőfi programos ösztöndíjasként tevékenykedik Felvidéken.

 

Amint a rövid önéletrajzából is kiderült egy nagyon színes egyéniségről van szó, amit a jelenlévők az est folyamán megtartott program keretén belül meg is tapasztalhattak. A kellemes esti program kimozdította a jelenlévőket a szürke hétköznapi tevékenységek rutinjaiból.

Külön köszönet illeti megtisztelő jelenlétéért Csige Sándor konzul urat, aki a kolozsvári fő konzulátusról jött el Szilágysomlyóra.