dsc_0023

Vespera solemnă în cinstea fericitului episcop martir Bogdánffy Szilárd

Cu ocazia aniversării a 107 ani de la nașterea Fericitului Bogdánffy Szilárd, miercuri, 21 februarie 2018 la ora 17.00, în Catedrala romano-catolică din Oradea membrii capitlului împreună cu preoții și credincioșii prezenți au recitat vespera solemnă în cinstea episcopului martir. Au cerut mijlocirea fericitului episcop martir, și s-au rugat pentru canonizarea acestuia.

 

Excelența Sa episcopul Böcskei László, în prezența episcopilor Martin Roos din Timișoara și Virgil Bercea din Oradea, a binecuvântat altarul dedicat episcopului martir, ridicat în nava laterală dreaptă.

 

Așa cum a afirmat pr. Kovács F. Zsolt directorul de cancelarie al episcopiei, a fost un moment istoric în viața Episcopiei Romano-Catolice de Oradea când în data de 30 octombrie 2010, în prezența a 50 de episcopi, peste 200 de preoți și mii de enoriași, Eminenţa Sa, Cardinalul Angelo Amato,  prefect al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor a ridicat pe cinstea altarelor pe Episcopul Szilárd Bogdánffy, preot, profesor și teolog martir al Oradiei, care în data de 2 octombrie 1953 a decedat la vârsta de 42 de ani, după ce în 14 februarie 1949 a fost hirotonit în secret întru-episcop. A fost primul martir al bisericii catolice din România, beatificat după destrămarea regimului comunist, fiind urmat de alţi episcopi martiri. Actualmente se derulează demersurile de beatificare şi în cazul altor episcopi, clerici și credincioși de rit latin sau oriental ai Bisericii Catolice din România, aceştia toţi fiind recunoscuţi ca şi martiri sau mărturisitori ai credinţei creştine.

 

Beatificarea este prima etapă a complexului proces de canonizare practicat în Biserica Catolică, în cursul căreia se examinează viața, conduita morală și martiriul unei persoane marcate în tradiția locală cu faima sanctității. Spre deosebire de canonizare, care conferă cinstirea universală în întreaga Biserică Catolică, cultul unei persoane beatificate se practică pe un  teritoriu mai restrâns, dar este un cult public, care are efect asupra unei comunități însemnate de enoriași. Tocmai din acest motiv a devenit actuală realizarea unui altar în cinstea Fericitului Szilárd Bogdánffy în incinta catedralei episcopale romano-catolice de Oradea.  Altarul  este așezat în nava laterală estică a catedralei, în a doua capelă dinspre sanctuarul bisericii.

Piesa de altar de formă ovală, având dimensiuni de 80×60 cm a fost realizată de artistul plastic de origine orădeană, Mandula Péli, pictor și grafician laureat cu Premiul Barcsay. Spre deosebire de reprezentările tradiționale, cu caracter fotografic al fericitului martir, realizate în trecutul apropiat, artista a optat pentru o abordare diferită, accentuând pe tabloul realizat în tonuri întunecate conceptul suferinței și a martiriului, acestea fiind exprimate prin trăsăturile tânărului cleric arătat în veșminte simple, preoțești. Opera de artă caracterizată prin simplitatea abordării și expresivitate emoțională este așezată într-o ramă realizată de către firma Péter Art, pe baza unui plan al echipei de sculptori și restauratori având în frunte pe Gábor Péter din Debrecen. Rama ovală decorată cu un motiv de panglică dispusă în spirală vine în continuarea motivului de pe rama alarului Sfântului Ștefan, unde va fi așezată noua operă de artă religioasă. Predela altarului este decorată cu motive de factură barocă vegetale și în formă de gratii, alegorie a martiriului fericitului episcop, care a suferit în închisorile dictaturii comuniste. Sculptura în lemn de tei a fost acoperită cu un grund compus din 12 straturi, urmat de o șlefuire fină și poleită cu 500 buc. de foițe de aur de 23 de carate, folosind tehnici diferite de aplicare în concoradanță cu dimensiunile și a configurația suprafețelor sculptate. Suprafața poleită a fost fixată cu un strat fin de lac.    

 

Fericitul Szilárd Bogdánffy  s-a născut în data de 21 februarie 1911 în satul Feketetó din comitatul Torontál (azi: Crna Bara, în Serbia). A studiat la Liceul Piarist din Timişoara. Odată cu începerea studiilor superioare de teologie s-a mutat la Oradea. La recomandarea profesorilor orădeni şi-a finalizat studiile în Seminarul Teologic Central din Budapesta. A fost hirotonit preot în biserica parohială din cartierul Ioșia al Oradiei de către episcopul István Fiedler în data de 29 iunie 1934. Cea mai mare parte a activității sale profesionale și-a petrecut-o în serviciul educației creștine a tineretului într-o epocă plină de tulburări, războaie și conflicte sociale. De-alungul scurtei sale vieți a activat ca profesor la Liceul Emanuil Gojdu și la Școala de Fete a Ordinului Ursulinelor din Oradea, a fost prefectul Institutului Sfântul Iosif și profesor de teologie al Seminarului romano-catolic din Satu-Mare. În urma unor acuzații nefondate a fost expulzat din România și pentru un scurt timp a lucrat ca profesor la Institutul Ranolder din Budapesta. La finalul celui de-al doilea război mondial, în posesia unei diplome de doctorat (obținute în anul 1943 la Universitatea Teologică Pázmány Péter, cu disertația intitulată: „Apocalipsa sinoptică), a fost printre primii care a început reorganizarea învățământului și a vieții creștine catolice  din Oradea. În urma unui atac deschis și dirijat de regimul comunist, îndreptat împotriva ierarhiei Bisericii romano- și greco-catolice, și a arestării episcopilor legitimi ai acestora, a fost hirotonit în secret întru episcop de către Gerald Patrick O’Hara, regent al Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti. Consacrarea episcopală a avut loc în capela  nunțiaturii apostolice din București. La scurt timp a fost  arestat fiind acuzat de  înaltă trădare. Procesul lui a avut loc cu câțiva ani mai târziu, timp în care a suferit torturile închisorilor comuniste de la Sighetul Marmației, Capu Midia, Jilava, iar în ultima perioadă s-a aflat în penitenciarul de la Aiud, unde a decedat în urma chinurilor şi a unei pneumonii netratate. Trupul său neînsuflețit a fost îngropat în cimitirul închisorii de unde a fost transferat într-un mormânt comun neidentificat până astăzi.

 

A fost de asemenea decernată medalia diecezană de merit „În slujba credinței”, instituită de către episcopul Böcskei László în 2012, pentru ca ediția sa de argint să fie oferită în data de 21 februarie a fiecărui an unei persoane care s-a evidențiat în viața de credință, dând o dovadă extraordinară a iubirii și fidelității față de biserică.

 

Comisia reunită cu acest scop a decis ca în acest an medalia de merit să fie decernată enoriașei din Carastelec, Balog Katalin.

 

GALERIE FOTO