dsc_0028

Sajtótájékoztató a Püspöki Palota felújításáról

Helyszíni szemlével összekötött sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2018. február 22-én, hogy bemutassa a sajtó képviselőinek, és általuk a nagyközönségnek, a püspöki palota helyreállítási és újrahasznosítási tervével kapcsolatos fejleményeket, két hónappal a munkálatok megkezdése után.

Böcskei László megyés püspök, Emődi Tamás tervező műépítész és Matuz Zsolt projektvezető kíséretében a média képviselői előbb a nagy részben már felújított alagsort, majd a belső udvarból látható tetőzet megbontását és részleges állványozást, végül pedig az egyes termekben felfedezett és restaurálási folyamat alá vetett falfestményeket szemlélték meg.

 

A főpásztor nyilatkozata szerint a Püspöki Palota a felújítási munkálatok során sem zár be, mert azt szeretné, ha a három évig tartó felújítás alatt is, az épület kommunikálna a közönséggel. A nagyváradi polgárok és az ide látogatók is megismerhetik ezt a folyamatot, mert egészen másképp közelít az ember egy objektumhoz, amikor látja annak a fejlődését, alakulását. A püspökség szándéka az, hogy az épület visszatérjen az eredeti állapotához, hiszen mennyire csodálatos megmutatni azt, hogy több mint kétszáz évvel ezelőtt úgy tudtak építeni, hogy az időtálló, és napjaink elvárásainak is megfelelő legyen, nem csak a látható külsőségekben, hanem azokat a felületeket is csodálatosan kidolgozták, amelyek nem annyira látványosak, illetve nincsenek annyira szem előtt.

 

Az épület műszaki állapota összességében tekintve kielégítő, de figyelembe véve azt, hogy az utolsó nagyszabású beavatkozás óta csaknem 50 év telt el, szükségessé vált a műemlék építészeti és szerkezeti felújítása, a közműhálózatok cseréje, mindezzel elősegítve az új, multifunkcionális, kiállító és a közművelődést szolgáló terek kialakítását – mondotta Emődi Tamás. 

 

A műemlék felújítása 2017 végén kezdődött, az eltelt két hónap alatt az alagsorban megtisztították a nedves és sóterhelt falakat, kijavították a repedéseket, liftaknát alakítottak ki. Az épület déli szárnyában felszerelték az állványokat, és elkezdték a héjazat és sérült elemek bontását. A földszinti ablakok kőkereteit megtisztították, és elindult az emeleti barokk falképek feltárása – nyilatkozta Matuz Zsolt.

 

A 1762 és 1776 között épült nagyváradi római katolikus püspöki palota a francia barokk palotaépítészet cour d’honneur-ös változatának emléke, mely osztrák közvetítéssel, a tervező Franz Anton Hillebrandt sajátos elképzeléseinek eredményeképpen épült meg. Az impozáns épület nagyrészt őrzi eredeti állapotát, s a berendezését leszámítva viszonylag kevés utólagos beavatkozáson esett át.

 

A teljes felújítás 3 évig tart, a 2018-ra tervezett munkálatok elsősorban a műemlék külső megújulását célozzák meg.

 

KÉPEK  |  VIDEO