sidzsekiket_2

Sídzsekiket vittek a hajléktalanoknak

Az idei tél leghidegebb periódusa volt ezen a héten, Nagyváradon. Volt olyan este, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 15 fokig is süllyedt. Ilyen körülmények között az egyházmegyei karitász igyekezett a legveszélyeztetettebb csoportot alkotó hajléktalanok segítségére sietni. Ennek érdekében a Caritas Catolica önkéntesei, Rajna József igazgató vezetésével téli ruhát, tisztálkodási szereket és édességet osztottak 2018. február 28-án, szerdán, a Gutenberg utcai hajléktalanszállón.

 

A szálló révén az önkormányzat menedéket biztosít az utca embereinek, hogy melegben és tiszta körülmények között tölthessék az éjszakát, reggel azonban el kell hagyniuk a védett környezetet és többségük az utcán kénytelen tölteni a nappali órákat, kitéve szélnek, hidegnek, hófúvásnak. A Caritas Catolica önkéntesei minőségi sínadrágokból, mellényekből és dzsekikből álló felszereléseket osztottak a hajléktalanszállón regisztrált több mint ötven személynek. Az Észak-Amerikai sportvállalat által felajánlott ruházat kiváló szigetelést biztosít a kabátujj és a nadrágszár alatt is.

 

Az egyházmegyei karitász önkéntesei emellett többszáz egyszer-használatos szállodai szappant, sampont és tusfürdőt is szétosztottak. A hajléktalanszállón ugyanis van fűtött fürdőszoba, ami a lakók rendelkezésére áll. Az adománycsomagok tartalmaztak még fésűket, ingeket, zoknikat és édességeket is. A hajléktalanok hálásan fogadták az adományokat és elmondták, hogy a kiosztott holmik valóban hasznos segítségeket jelentenek nekik úgy a mindennapi túlélésben, mint az emberi önérzetük megőrzésében.

 

Az adományokat a Caritas bentlakás fiataljai osztották ki. A sífelszereléseket a Colorado-i Copper Mountain felajánlásából az Észak-Amerikai Magyar Máltai Lovagrend Delegációja, valamint Megyesi Jenő konzul támogatásával jutott el a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesülethez. A szétosztott tisztálkodási szereket Jan és Coby Willemsen, a holland Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet képviselői ajánlották fel a rászorulóknak.

 

Szombati-Gille Tamás