dsc_0051

Gyermekotthonok találkozóját tartották Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Lelkipásztori Központjában szervezték meg a Bihar megyében működő magyar nyelvű gyermekotthonok képviselőinek VI. találkozóját.

„Nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, mi mindent tett.” (Mk 3, 8b) mottóval 2018. március 17-én, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében tartották meg a Bihar megyében működő magyar nyelvű gyermekotthonok képviselőinek hatodik találkozóját. A tevékenységek annak szellemiségében zajlottak, miszerint másokat győzelemhez segíteni néha sokkal fontosabb kell, hogy legyen számunkra mindennél, még akkor is, ha ez azzal jár együtt, hogy saját céljainkat nem biztos, hogy akkor és ott meg tudjuk valósítani. Annak tudatában kell cselekednünk bárhol és bármikor, hogy minden erény királynője a szeretet.

 

2013-ban így gondolkodhatott Restás István is, akinek ötletéből született az azóta hagyománnyá nemesült egyedi és hiánypótló, egy való társadalmi igényre választ adó kezdeményezés, miszerint évente találkozniuk kellene a Bihar megyei magyar gyermekotthonok lakóinak, illetve az ott dolgozóknak. Ugyanakkor arról se szabad megfeledkezünk: Restás Istvánnak a saját, személyes példája is bizonyítékul szolgál arra nézve, hogy az árvaság vagy a szülői gondoskodás hiánya nem lehet akadálya annak, hogy valakinek az élete pozitív fordulatot vegyen megfelelő támogatással. Ő ugyanis egy székelyföldi gyermekotthonból került szerzetesnők segítségével, érettségi után Nagyváradra, a Partiumi Keresztény Egyetemre, ahol alapfokon turisztika-közgazdaságtan tanulmányokat végzett, majd európai szociálpolitikából mesterizett, és immár körülbelül négy éve Németországban, Münchenben él, ahol nem megfeledkezve arról, hogy honnan érkezett, egy fogyatékokkal élők számára működtetett iskolában dolgozik pedagógus asszisztensként.

 

A találkozó – melyet megtisztelt jelenlétével Böcskei László megyés püspök és Pék Sándor várad-újvárosi esperes-plébános is – nem utolsó sorban egy kommunikációs fórumnak is bizonyult, hiszen lehetőséget teremtett az intézetek vezetőinek eszmecseréire, a tapasztalatok megosztására. Az egyetemisták nagy odaadással és lelkesedéssel készültek erre a karitatív eseményre, szívesen énekeltek, táncoltak együtt a gyermekekkel, szerveztek interaktív programokat a részükre. A nagyszalontai, szentjobbi, nagyváradi, székelyhídi és gálospetri gyerekotthonok lakói is izgatottan várták a programokat, egy-egy bemutatkozó műsorral készültek, melyben mindennapjaikról meséltek.

 

A rendezvény a székesegyházban tartott énektanulással zárult. Távozáskor a szervezők szeretetcsomagot ajándékoztak a gyermekeknek.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPEK  |  VIDEO