isten_segitsegevel_2

Hetven év után először miséztek a Szent József Központ kápolnájában

Szent József ünnepén búcsús szentmisét mutattak be az egyházmegyei karitász központi irodáinak helyt adó, nagyváradi Szent József Központ kápolnájában 2018. március 19-én, hétfőn. Az épület 1948-as elkobzását követően, 70 év óta ez volt az első alkalom, hogy szentmisét tartottak a felújított kápolnában, melyet egyébként 2017 decemberében áldott meg Böcskei László megyéspüspök.

 

A József-napi ünnepségen a Caritas Catolica nagyváradi részlegeinek vezetői és munkatársai vettek részt. A szentmise főcelebránsa Kovács Zsolt püspökségi irodaigazgató volt, koncelebrált Rajna József kanonok, fugyivásárhelyi plébános, a katolikus karitász igazgatója.

Prédikációjában Kovács Zsolt a bibliai Szent József alakját elevenítette fel, s az ő példája kapcsán beszélt a családfenntartó szerepéről, valamint a mindennapi munkához való helyes hozzáállásról. „Ami az ember számára lehetetlennek tűnik, az Isten segítségével lehetségessé válik” – hangsúlyozta.

 

A szertartás végén Rajna József mondott köszönetet az irodaigazgató szolgálatáért, és kérte Szent József közbenjárását a katolikus segélyszervezetnél végzett munkára. Mint rámutatott, 70 év telt el azóta, hogy ’48-ban elkobozták a Vincés nővérektől a korabeli viszonyokban modernnek számító Szent József Kórház épületét. Rajna atya a zsidók 70 éves babiloni fogságával vont párhuzamot, és hálát adott az isteni gondviselésnek, amiért hét évtized után a Szent József kápolnát sikerült ismét eredeti rendeltetésének megfelelően visszaállítani.

 

A liturgiát követő agapé keretében a Caritas Catolica munkatársai a névnapjukat ünneplő Sándorokat és Józsefeket köszöntötték, kiemelten a segélyszervezet három vezetőjét: Rajna József igazgatót, Egeli József igazgató-helyettest és Dunai József ügyvezető igazgatót. 

 

Szombati-Gille Tamás