uj_eszkozokkel_1

Új eszközökkel ismerkedtek a Caritas gondozói

A felfekvéses sebek kezelésére használt legkorszerűbb gyógyászati eszközökkel, valamint számos Romániában kevéssé ismert kötszer, kenőcs és egészségügyi felszerelés használatával ismerkedhettek meg 2018. március 20-án, kedden a Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának munkatársai, egy tematikus képzés keretében. Az aktivitást Ria Beukenkamp holland nővér, a Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) vezetője tartotta.

A képzés első felében a résztvevők betekintést kaptak abba a folyamatba amellyel a holland alapítvány önkéntesei összegyűjtik, rendszerezik és szállítják a nagyváradi Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának szánt műszereket, kötszereket, gyógyszereket. A SOEB több mint húsz éve támogat különböző szociális projekteket Bihar megyében, és kiemelten kezeli a házi-gondozás fejlesztését.

Az előadásból a váradi beteggondozók számára is világossá válhatott, mennyire kiváltságos helyzetben vannak ellátottjaik, ugyanis a külföldi támogatók jóvoltából olyan orvosi anyagok állnak rendelkezésükre, amelyek Nyugat-Európában már általános használatban vannak, Romániában viszont szinte egyáltalán nem ismertek. Ezek rendkívül hatásos anyagok, többek közt a felfekvések, a száraz és nedvedző sebek kezelésében, illetve a betegek különböző testi szenvedéseinek enyhítésében, még a végső stádiumban is. 

Az anyagok újszerűsége viszont szükségessé teszi a beteggondozók folyamatos továbbképzését, amelyre a Caritas Catolica nagy hangsúlyt fektet annak érdekében, hogy minőségi szolgáltatást biztosíthasson az egyházmegye ellátottjainak. A Caritas Catolica háláját fejezte ki a holland szponzoroknak, akik az adományok mellett, tudással és a jó gyakorlatok megosztásával is segítik a katolikus segélyszervezet munkáját.

 

Szombati-Gille Tamás