smurd_1

A keresztény szeretet egyik formája az életmentés

A szilágymegyei Porolissum Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és a Csillogó Mosoly egyesület partneri szerződésnek köszönhetően, az iskola másképp hetében a szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola 7. és 8. osztályos diákjai elsősegély nyújtási képzésen vettek részt a római katolikus plébánia Közösségi Házában 2018. március 26-27. között.

Tanárként és pasztorális asszisztensként sok időt töltök az ifjúság körében. Azt tapasztalom, hogy minden fiatal életében van egy olyan pillanat, amikor valamilyen hőssel azonosul. Amióta önkéntes szolgálatot teljesítek Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) mentőn sok minden átértékelődött bennem. Gyakran fordulhatnak elő sürgősségi esetek körülöttünk, amikor emberek segítségre szorulnak, és ilyenkor nagyon fontos tudni, hogy mit kell tenni. Ebből a tapasztalatból kifolyólag támadt az ötlet, hogy hasznos lenne ilyen tartamú képzésekben is részesíteni a diákokat. Az eseményt egy olyan jelmondat köré építettük, ami közel áll a fiatalokhoz, hiszen minden fiatal hősöket keres, akivel azonosulni akar. A legtöbb hős olyan sztár, aki csak néha villog, azonban a hétköznapi életben nem sok értéket nyújt. A fiataloknak pedig nem villanásokra van szükségünk, hanem folyamatos fényre, ami vezetni tudja őket az életben. Segít nekik az erős és megtartó, keresztény értékekre épülő önazonosság kiformálásában. Villanások nélkül van élet, fény nélkül azonban nincs. Az igazik hősök azok, akik állandóan és folyamatosan tesznek és cselekednek, másokért: az igazi hős nem Superman vagy Superwoman, de az igazi hős lehet „SMURDman” vagy „SMURDwomen”.

 

A tapasztalat azt mutatta, hogy a diákok számára igazán fontos volt ez a képzés. Nemcsak mivel nagyon érdekes, hanem mert sok olyan új dologgal találkozhattak, amiben még nem volt részük. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az ő cselekvésükön és hozzáállásukon múlik egy másik ember élete. Mivel a résztvevő diákok érdeklődést mutattak a képzés iránt, a jövőben ezt meg fogják ismételni a szervezők.

Köszönet illet Corina Ghiurchot, a szilágymegyei Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) irányítóját, hogy eljött a jelen lévő diákokkal megossza tudását és tapasztalatát.

 

Józsa Nándor Loránd