14

Kárpát-medencei ifjúsági találkozót szervezett Nagyváradon a Háló

A Háló Egyesület által szervezett ifjúsági találkozó 2018. április 20-22. között zajlott Nagyváradon. Közel száz fiatal vett részt a Kárpát-medence minden részéből, hogy egy tartalmas és vidám hétvégét töltsenek együtt, közösségben és hitükben megerősödve. A találkozó címe és témája „Két lábbal a földön” volt, erre épült a három nap programja.

Péntek a megérkezés – úgy fizikai, mint lelki és mentális – és az ismerkedés napja volt. A szervezők és a Kárpát-medencei Háló Egyesület elnökének, Konrád Katalinnak köszöntő szavai után, egy nagykörű ismerkedő játék következett, amit a Kontraszt egyházi ifjúsági zenekar fellépése követett.

 

A Háló nagy hangsúlyt fektet a személyes kapcsolatok kialakulására, ezért a programok során többször is lehetőséget biztosít a személyes beszélgetések, kapcsolatok kialakítására. A szombat délelőtti előadás után, melyet dr. Belényi Emese, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója tartott, kiscsoportos beszélgetés következett. Az előadó kifejtette, hogy tud „két lábbal” megállni a földön siketként, ezzel útmutatást és pozitív példát adva a fiataloknak. A nap további részében önismereti, lelki, kommunikációs készséget fejlesztő, Kett módszeres és jövő tervezés műhelyeken vettek részt a fiatalok.

 

A komolyabb, fejlesztő munka után következhetett a szórakozás: a kiscsoportba szerveződött résztvevőknek városnézéssel egybekötött akadályversenyben volt részük. A feladatok között voltak kreativitást igénylő humorosabb pontok is (pl. Hozzatok egy csillagot!), ugyanakkor irodalmi, vallási, történelmi, kulturális ismeretek bővítését elősegítő kérdések is, például meg kellett keresniük Ady kedvenc kávéházát, vagy a nagyváradi római katolikus székesegyházban és környékén kellett felkutatniuk a Szent László királyt ábrázoló szobrokat. Annak érdekében, hogy a résztvevők megismerhessék egy kicsit a várost, a feladatok mellé rövid leírást is kaptak a főbb látnivalókról, melyeket érinteniük kellett a lista teljesítése során.

 

Az est során, a csoportok Jézus Facebook profilját tervezték meg, saját elképzeléseik szerint. A vetélkedőt követően, ki-ki saját ízlésének és kedvének megfelelően választhatott az esti programkínálatból: táncos, társasjátékos programok, illetve gitározással egybekötött tábortűz, valamint teaház a meghitt beszélgetésekhez.

Bár a vasárnap a búcsú napja, a reggeli szentmisét követően, melyet főtisztelendő Szabó Ervin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolalelkésze celebrált, újabb kiscsoportos beszélgetés, immár kiértékelés és zárás következett, majd egy fórum, amelyen Orosz Sára, Háló ifjúsági vezető részben párkapcsolati, részben önismereti kérdésekről beszélgetett három házaspárral. A résztvevők szem- és fültanúi lehettek a házaspárok személyes élményeinek, ezáltal reális képeket kaphattak a felnőtté válás, illetve a házasélet fejlődésének folyamataiból. Különlegességként megemlítendő, hogy a három házaspár tagjai a mostani résztvevők korosztályába tartoztak, amikor a Hálóval találkoztak és megismerkedtek, ma pedig már nem csak ők aktív részesei és bogozói a Hálónak, hanem gyermekeik is követik példájukat, és aktív szerepet vállalnak a bogozásban.

 

Kopacz Bíborka gyergyószentmiklósi résztvevő szavaival zárva: „Két lábbal a földön annyi, mint magabiztosan állni, élni úgy, hogy tudom, ki vagyok, mit akarok, de azt sem felejtem el, hogy nem vagyok egyedül.” A háló is három szóban kifejezve: kapcsolat, közösség, Isten.

 

A találkozó folytatását jelenti majd a nyári Kárpát-medencei Háló tábor, amely Vépen (Magyarország) lesz július 29. – augusztus 5. között. Ide azonban nem csak a fiatalokat, hanem minden korosztályt szeretettel várnak. További információkért Pásztóy Boglárka budapesti szervezőhöz lehet folyamodni a pasztoy.boglarka@gmail.com e-mailcímen, ugyanakkor az újdonságokat a „XVII. Kárpát-medencei Háló tábor –Vép” Facebook eseményen oldalán lehet követni.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

 

Konrád Csongor