1

Egyházzenei koncertet adtak a székesegyházban

A Partiumi Keresztény Egyetem vegyeskara és a kecskeméti Kodály Intézet Nemzetközi Kórusa lépett fel a székesegyházban, csodálatos koncerttel örvendeztetve meg hallgatóságot 2018. április 30-án.

A XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében zajlott különleges koncert helyszíne volt hétfő este a nagyváradi Székesegyház, hiszen két különböző összeállítású és indíttatási kórus találkozott egymással: a kizárólag külföldi hallgatókból álló, Tóth Árpád által vezényelt kecskeméti Kodály Intézet Nemzetközi Kórusának a fellépése helyi erőkkel, vagyis a Kovács Gábor karnagy által felkészített Partiumi Keresztény Egyetem vegyeskarával egészült ki.

 

 

Utóbbi kórus szolgált először, egy körülbelül félórás műsorral. Elhangzott a részükről A. Scarlatti: Exsultate Deo című kórusműve, Kodály Zoltán 121. genfi zsoltára, Liszt Ferenc- Salve Regina, a kolozsvári származású és a PKE-n oktató Lászlóffy Zsolt Te Deum-töredéke, Horváth Márton Levente és Tóth Árpád közös szerzeménye, az O salutaris hostia, valamint Gyöngyösi Levente Laudate Dominum című kompozíciója.

A Kodály-módszerre, a nyugat-európai komolyzenei hagyományokra és a kamaraéneklés szépségeire fókuszáló kecskeméti Kodály Intézet az egyetlen olyan egyetem Magyarországon, ahova egyetlen magyar diák sem jár, így a Váradon fellépett kórustagok szingapúri, japán, kínai, ír, dél-koreai, ausztrál, maláj, angol, új-zélandi, francia, észak-ír, kanadai, spanyol, amerikai és görög származásúak voltak.

 

A Pekingi Központi Konzervatóriumból érkezett három kínai diáklány két rövid madrigált szólaltatott meg, majd szintén ugyanonnan érkezett öt kínai fiatal két más jellegű darabot adott elő: Verdi egyik gyönyörű egyházzenei alkotását, illetve egy vicces reneszánsz stílusgyakorlatot. Ezután egy nagyobb együttes lépett fel, amely produkcióival azt illusztrálta, milyen eredménnyel zárult a posztgraduális képzésben részt vevő egyik hallgató munkája.

 

Végül aztán a teljes kórus két darabbal örvendeztette meg a jelenlevőket: Schubert utolsó, bejezetlen művével, a Mirjam hálaéneke című kantátával, és Kodály Z.-Ady Endre Fölszállott a páva című szerzeményével.

A csodálatos élményért Fodor József általános helynök, a székesegyház plébánosa mondott köszönetet, azon meggyőződésének adva hangot, hogy „a lelkünk tele van zenével”, majd közös énekléssel zárult az est.

 

Forrás: erdon.ro