irodalom_szilagysomlyo_2

Rendhagyó irodalom óra Szilágysomlyón

A szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában rendhagyó irodalmi órát tartottak 2018. május 22-én. Benedek Elekről és Mátyás királyról másképp címmel, Szabó Zsolt (irodalomtörténész, egyetemi oktató) és H. Szabó Gyula (író, szerkesztő, a Kriterion könyvkiadó vezetője) tartottak előadásokat. Az esemény a Báthory István alapítvány szervezésében jött létre, a Báthory Könyvtár fennállásnak 20-ik születésnapja alkalmából.

 

Részt vettek a szilágysomlyói Báthory István Általános Iskola diákjai. A program kezdetén Széman Rózsa köszöntötte a meghívott előadókat és a diákokat, ezt követően pedig röviden ismertette a Báthory István könyvtár történetét. A közösségi házban megtartott rendezvény az ünnepnek csak egy részét képezte, hiszen a nap folyamán egyéb rendezvények is zajlottak az EMKE Magyar Házban.

H. Szabó Gyula előadása alapján a diákok jobban megismerhették Mátyás királyt: előbb Hunyadi Mátyást, mint történelmi és politikai személyt, utána pedig Mátyás király, mint ahogy a népmesék által vált közismerté.

 

Szabó Zsolt Benedek Elekről beszélt a diákoknak, akinek személyisége, élete és munkássága nagyon színes és sokoldalú volt. A diákok különféle megvilágításból ismerhették meg a híressé vált Elek apót. Benedek Elek leginkább meséi által maradt meg a népi köztudatában.  Az előadó külön kitért az író meséire, melyeket nagy vonalakban ismertetett a diákokkal, egybekapcsolva őket az előzően meghallgatott Mátyás király mesékkel. Elek apó is írt Mátyás királyról szóló meséket, melyek mind a mai napig népszerűek.

Az előadások végén a diákok szabadon kérdezhettek a vendégektől.

 

Józsa Nándor Lóránd