szilagysomlyo_matyas_5

Vetélkedőt tartottak Mátyás király életéről Szilágysomlyón

A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával, a Mátyás király emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzversenyt hirdetett meg a magyar tanítási nyelvű iskolák számára.  A rendezvénysorozat ötödik elődöntőjét Szilágysomlyón, a római katolikus plébánia Közösségi Házában tartottak meg 2018. május 24-én.

 

A rendezvény 9.00 órakor kezdődött regisztrációval és agapéval a római katolikus plébánia udvarán. A csapatok érkezése után, ünnepélyes korabeli zenés kísérettel, amivel Béke Csaba lantművész és énekmondó szolgált, a reneszánsz ruházatot viselő zsűritagok vezetése által, a résztvevők a plébániatemplomba látogattak, ahol a Kuglis Gábor Levente plébános által bemutatott szentmisén vettek részt. A szentmise után, a Garamvölgyi Anett Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa által felkészített helyi diákok előadással ajándékozták meg a más helységből érkezőket. Ünnepélyes zenés kísérettel a diákok betértek a Közösségi Ház nagy termébe, a verseny helyszínére.

Józsa Nándor Lóránd pasztorális referens köszöntötte a jelenlévőket. A kolozsvárról érkezett Szurovszky Katalin konzul asszony, beszédet intézett a versenyzőkhöz, majd Kovách Antal, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke mutatta be a zsűritagokat: Czibolya Gábor, Kováchné Szabados Ildikó, Beksi Ida, Nagy Zsuzsanna, Ligai Lászlóné, Haranginé Béke Szilvia. Elmondása szerint, eddig Nagyszelmencen, Bácsfeketehegyen, Munkácson, Székelyudvarhelyen sikerült megrendezni ezt a versenyt, illetve Dunaszerdahelyen és Eszéken lesz még hasonló elődöntő.  A köszöntések és bevezető gondolatok után kezdetét vette a megmérettetés.

 

A ceremóniamester Nagy Zsuzsanna „udvarhölgy” volt, aki nemcsak a feladatokat ismertette a diákokkal, hanem zsűritagként is tevékenykedett. A verseny kezdetén bemutatkozott a 14 csapat, akik Partium és Erdély területéről érkeztek, minden csapat 4 tagból állt. A eseményt a diákok nem versenyként élték meg mégpedig azért, mert nem csak egy száraz tudásszint felmérésről volt szó. Több diák is elmondta, hogy ez inkább játék volt. A szünetekben a gyerekek ehettek-ihattak, bőségben volt étel és ital, akárcsak hajdanában, Mátyás király udvarában.  A gyerekeknek lehetőségük volt ismerkedni és beszélgetnek.

Díszes felvonulás következett a Báthory Vár udvarába, ahol Erdei János tanár úr felvázolta a város és a vár történetét kezdetektől napjainkig. Délután tovább folytatódott a megmérettetés.

 

A feladatok sokszínűek voltak: történelmi adatoktól, egészen a mesék, és a zene világáig terjedtek. A versenyen jelen volt maga Mátyás király is, aki végig álruhában járt a helyszínen. Utolsó feladat volt kitalálni, hogy ki alakította Mátyás királyt. A nap folyamán több erre utaló jelet figyelhettek meg a diákok, amelyek segítségével felfedhették a rejtőzködő király identitását.

A pontszámok összegzését az eredményhirdetés követte. Első helyen végzett a tordai Jósika Miklós Iskola diákjainak „Mátyás király” csapata. Második helyezett lett a Nagyváradról érkezett Szent László Római Katolikus Gimnázium „Hunyadi János” csapata, míg a harmadik helyezést a szamosújvári líceum diákjai, a „Magyar Balázs” csapat tagjai nyerték el.

 

Szervezőknek és versenyzőknek egyaránt egy csodás napban volt részük.

 

Józsa Nándor Lóránd