ur01_023

Körmenettel ünnepelték az Oltáriszentséget Úrnapján az egyházmegyében

Ünnepi szentmisét mutattak be és körmenettel tisztelték az Oltáriszentséget Székelyhídon 2018. május 31-én, Urunk szent testének és vérének főünnepén, 18.00 órakor. A szentmisét Ozsváth József székelyhídi plébános mutatta be.

 

Úrnapja Pünkösdöt követő második hét csütörtöki napján szerepel liturgikus naptárunkban, amikor az egyház az oltáriszentségben jelen levő Krisztust ünnepli. A négy égtájnak megfelelően ugyanannyi sátoros oltárt állítottak a hívek a templom udvarában, ezekre lett kihelyezve a monstrancia a körmenet alatt. A gyermekek kis kosárkáikból virágszirom-szőnyeget szórtak az Oltáriszentség elé. Vidékeinken a sátrakat gallyakkal díszítik, a földre pedig virágokat, kakukkfüvet hintenek. A körmenetet követően, a templomban való Te Deumot éneklésével ért véget az ünnep.

 

A néphit a zöld ágakhoz és az elhintett virágszirmokhoz, füvekhez különféle hiedelmeket fűzött: a körmenet után hazavitt ágakat a ház négy sarkába tűzték, hogy ne érje villámcsapás. Máshol istálló fölé helyezték, hogy az állatokon Isten áldása legyen. Van olyan hely, ahol a beteg gyermek fürdőjébe tettek a hazavitt virágokból, vagy a lábfájás elleni fürdőbe tették, illetve fájós fogat füstöltek vele.

 

A szentmisén jelen voltak a Böjte Csaba vezette, Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon neveltjei vezetőjükkel, Kovács Ágnessel. A szentmise végén a plébános megköszönte mindenkinek a segítséget, az adományokat, a nagyszámú jelenlétet és mindenkinek áldott ünnepet kívánt.

 

Tatai István

 

Fugyivásárhely

 

   

Tasnádszántó

 

   

Baromlaka, Szilágyzovány

 

   

Érmihályfalva