csd

Dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész tart előadást Székelyhídon

A Prima Primissima közönség-díjjal kitüntetett ideg sebész a székelyhídi római katolikus plébánia meghívására tart előadást az Érmelléken.

Dr. Csókay András a Budapesti Műszaki Egyetemen 1980-ban építészmérnöki diplomát, majd 1989-ben a Semmelweis Orvos tudományi Egyetem Általános Orvos tudományi Karán orvosi diplomát szerzett. 2005-ben Prima Primissima közönség-díjat kapott. Csókay Andrást 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technika, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére.

Dr. Csókay András szak területe, érdeklődési köre koponya sérülések, neurotrauma, mikroérsebészet, hit és orvos tudomány. Díjak Prima díj (2005) A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011), Semmelweis Ignác-díj (2018).

 

„Egyszer csak Jézus a feszületen verejtékezni kezdett, zihálva vette a levegőt, és rám szegezte tekintetét. Láttam megelevenedni. Rémület fogott el, és elmenekültem” – így vallja dr. Csókay András a Sziebig Tímea Doktorok könyve című interjú kötetében. „Egy alkalommal a Thököly úti domonkos templomban látomásom volt, ami egy pillanat alatt az ellenkező irányba fordított. (…) Már nem először mentem abba a templomba, mégis azon a napon – 1998. december 12-e volt – nagyon furcsa érzés járt át, amikor megláttam a hatalmas fakeresztet. Letérdeltem, és imádkoztam. Egyszer csak Jézus a feszületen verejtékezni kezdett, zihálva vette a levegőt, és rám szegezte tekintetét. Láttam megelevenedni. Rémület fogott el, és elmenekültem. Nem tudtam felfogni, ami történt, nem hittem a szememnek, és próbáltam azt gondolni, hogy csak képzelődöm. Aznap éjjel alig aludtam, és másnap reggel, ahogy lehetett, visszamentem a kereszthez. Imádkozni kezdtem, mikor Jézus felém fordította a fejét, és intett vele, sugallva, jó úton vagyok. Én pedig éreztem, hogy újjászülettem. … Amióta ez történt, félelem nélkül élek, mert letérdeltem, és ahogy Dr. Gyökössy Endre mondja, a térden álló ember nem tud elesni. Nincs mitől tartanom.\” (részlet Sziebig Tímea dr. Csókay Andrással készített Doktorok könyve című interjú kötetéből).

A jeles előadót 2018. június 24-én, 15.00 órakor hallgathatják meg az érdeklődök, a székelyhídi római katolikus templomban.

 

Tatai István