ifi_6

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót tartottak Nagyváradon

Minden forrásom belőled fakad! (Zsolt 87, 7) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót 2018. június 9-én. Változatos programokkal várták a szervezők a fiatalokat.

 

Szombat reggel a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sportcsarnokában ráhangolódással, vagyis a tasnádszántói egyházközség ifjúsági zenekara által biztosított énekszolgálattal, katekézissel, illetve Vakon Zsolt és Vass Csaba ifjúsági lelkészek buzdító szavaival kezdődött az idei Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó. Innen a résztvevők imádkozva és egyházi énekeket énekelve rendezett sorokban az egyházmegye főtemplomába vonultak, ahol Fodor József általános helynök, székesegyházi plébános fogadta őket.

 


Az ünnepi szentmise bevezetőjében Böcskei László megyés püspök kiemelte: ezen a napon a Boldogságos Szűzanyára emlékeznek, az ő Szeplőtelen Szívére. Hálaadással jöttek, hogy köszönetet mondjanak Istennek, amiért meghívott bennünket az ő közösségébe, s egyúttal kérik is őt: segítsen abban, hogy építeni tudjanak mindig ott, ahol élnek, építeni Isten országát közöttünk.

 

Prédikációjában Vass Csaba lazarista szerzetes, Katalin-telepi plébános arról elmélkedett, hogy a felolvasott különös evangéliumi részben van egy erős jel. Jézus sok mindent csinált három éves működése során, és az utolsó vacsorán nem valami olyan ajándékot készített a tanítványainak, amit hazavihettek, hanem két különös dolgot tett. Vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: „Ez az én testem, amely értetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: „E pohár az új szövetség az én vérem által, amely értetek ontatik ki”. Ezután pedig vett egy tál vizet, körbement, és megmosta a lábaikat. Mindezeket azért cselekedte Jézus, mert a szeretetének az erős jelét akarta adni. Mi is valahányszor részt veszünk a szentmiséken, erőt akarunk meríteni az Eucharisztiából, hogy a szeretet jelei tudjunk lenni.

 

Arra van ugyanis szüksége a világnak – ahogy Szent Pál is felsorolta a szeretethimnuszában -, hogy legyünk türelmesek, ne vitatkozzunk egymással, ne irigykedjünk vagy legyünk gőgösek. Ezért jelentette ki Jézus főparancsolatként, hogy tegyetek úgy az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is tegyenek- hangsúlyozta a szónok.

 


Az áldás előtt a megyés püspök a rendezvény mottójául szolgáló zsoltárversre (Minden forrásom belőled fakad!) hívta fel a figyelmet, reményét fejezve ki, hogy az együtt töltött időben a fiatalok sok biztatást kaptak, és lelkesíteni tudnak másokat is, hogy Krisztus legyen az életük középpontjában. „Az a fiatal, aki keresi az Úr Jézust, és közel érzi magát hozzá, soha sincs egyedül, nem kell aggódnia, mert olyan útitársa van, aki mindig segít a helyes döntés meghozatalában” – fogalmazott.

 


A szentmise után kiscsoportos foglalkozásokkal és akadályversenyekkel folytatódott a rendezvény.

 

Forrás: erdon.ro  |  KÉPEK