gobelin_4

Gobelin kiállítás a szilágysomlyói plébánia közösségi házában

A vasárnapi ünnepi szentmise után a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában tartották meg Oláh Margit gobelin tárlatának megnyitóját 2018. június 10-én. A Tűvel festett képek nevet viselő gobelin kiállítás 45 darabból áll, megtekintésére a hónap végéig lesz lehetősége az érdeklődőknek.

 

A megnyitó elején Kuglis Gábor Levente plébános köszöntötte a jelenlévőket és külön Oláh Margitot, egyrészt azért, mert lehetővé tette a tárlat kiállítását, másrészt pedig névnapja alkalmából. A plébános kitért a művészet fontosságara, amely már az ókorban bontakozásnak indult: az első emberek barlangfalaikat próbálták színesebbé tenni.

 

A művészet külön fejlődési időszakokon ment keresztül és külön ágazatokra bomlott. A gobelin is besorolható a művészethez. A Szilágysomlyóra elhozott és kiállított munkák Oláh Margit alkotásának csak egy töredéke. A kiállított tárgyak mögött nagyon sok munka és nem utolsó sorban idő és türelem is van, mondotta beszédében a plébános.

 

A nyitóbeszédet követően Oláh Gyula, Margit férje ismertette a gobelin történetének a kialakulását térben és időben. A XVII. századig vezethető vissza, a Gobelin kelmefestő testvérekig. Innen indult el és lassan hódította meg az egész világot. A felesége nagyon sok gobelint készített, kezdve a sokféle csendélettől, egészen híres művészek alkotásainak (pl. Leonardo Da Vinci Utolsó vacsora, vagy Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő) gobelin kivitelezéséig. A történelmi és történeti beszámoló után Rusz Kun László felolvasta Reményik Sándor Vágy című versét. Ezek után az érdeklődők megtekinthették a tárlatot, mindenki csodálkozva és ámulattal nézte a remekműveket.

 

Józsa Nándor Lóránd