2

Gyermektábor a szilágysomlyói plébánia szervezésében

A Csillogó Mosoly Egyesület és Kovács Enikő Éva tervezett szenzomotoros terapeuta (TSMT) közreműködésével vidám nyári tábor szerveztek 2018. június 18-22. huszonnyolc 5-7 éves korosztályú gyermek számára, a szilágysomlyói római katolikus plébánia közösségi házában.

Húsvétkor születte meg a tábor ötlete, Kovács Enikő Éva vetette fel ennek lehetőségét, mivel látta, hogy van egy erre igen alkalmas környezet. A plébános és a plébánia munkatársai örvendtek az ötletnek, támogatták az elképzelést. Már akkor elkezdték a szükséges szervezési munkát, megszólították a szülőket. Rövid idő alatt kialakult a létszám.

 

A tábor programja minden reggel 9.00 órakor kezdődött, és délutáni órákban végződött, amikor a szülők, munka után, hazavitték gyermekeiket.

Négy csoportba osztották a szervezők a résztvevő gyermekeket. Minden csapat megszabadott időkereteken belül más és más foglalkozáson vett részt. Volt TSMT torna a közösségi ház nagy termében, Kovács Enikő Éva terapeuta vezetésével. A közösségi ház kis termében logopédiai foglalkozás zajlott Szabó Beáta és Balázs Mónika szakemberek irányításával. A plébánia hittantermében a Szilágycsehből érkezett László Renáta néptánc, népi ének és népi játék foglalkozásokat tartott a gyerekeknek. A plébánia ebédlőjében kognitív fejlesztésen vettek részt a kisiskolások. A programok között rövid szüneteket tartottak, amikor a csoportok foglalkozási helyszínt cseréltek. Napi három étkezést biztosítottak a gyerekek számára.

 

Ebéd után alvási idő következett, amikor meseolvasás közben egy jót pihenhettek.

 

A szerdai nap programja eltért a megszokottól, hiszen ekkor túrázáson vettek részt a Várhegyen. A célpontig a gyermekek egy meseerdőn utaztak át, amelyben bizonyos akadályok, feladatok megoldása várta őket, ez által is színesebbé vált a kirándulás. Az első állomásnál a jó Tündérrel találkoztak, míg a második állomásnál az állruhás Mátyás király várta a gyermekeket. A közvetkező két állomásnál boszorkány és varázsló is volt. A feladatok sikeres megoldása után, térkép részleteket kaptak. Miután meglett az összes térképdarabka, felismerhetővé vált az elrejtett kincs helyszíne. Nagy élményt és örömet jelentett a gyermekek számára, hogy a térkép segítségével sikerült eljutniuk a kincshez.

 

Pénteken este 19.00 órakor volt a táborzárás, ahol a gyermekek az általuk előkészített műsort adták elő, illetve visszapillantást nyertek a tábor előző napjaira, a kivetített fotók által.

Köszönet illeti a Rizmajer családot anyagi támogatásáért, a különböző foglalkozásokat tartó személyeket és segítőket munkájukért: Kovács Enikő Éva, László Renáta, Szabó Beáta, Balázs Mónika, Birta Noémi, Kincses Natália, Tőtős Kriszta, Radu Stefánia és Szűcs Elvira.

 

A szervezők nem feledkeznek meg a sok munkatársról sem, akik a háttérben mindent megtettek a tábor sikeréért: Bákai Zoltán, Bartha István, Józsa Gyöngyvér, Bákai Emese, Berek Aliz, Bálint Enikő, Bocor Ildikó, Dobai Tünde, Kovács Emese, Kovács Andrea, Kovács Irén Edina, Szabó Dorottya és Veres Tünde. Isten áldja meg mindenki munkáját, segítségét és hozzájárulását!

 

Józsa Nándor Lóránd