dsc_0186

A nyár folyamán is zajlanak a felújítási munkálatok

Teljes erővel folynak a nyári hónapokban is a nagyváradi Püspöki Palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére. Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40%-ban készültek el.

 

Tovább zajlanak a tartószerkezeti beavatkozások a fedélszéken, az alagsorban tervezett munkálatok 80%-ban készültek el és a homlokzat felújításával is közel 30%-nál tartanak.

 

Jelenleg harminckilenc eredeti kő ablakkeret tisztítása és szilárdítása van folyamatban. A déli szárny ablakai új, tölgyfa kereteket kaptak, amelyek megegyeznek az eredeti ablakok formájával.

 

Tűzvíz hálózatot alakítanak ki a palota körül, korszerű előírásoknak megfelelően és zajlik a közművesítés. A tetőhéjazatot folyamatosan cserélik: héjazatot bontanak, fa oromdíszeket javítanak és cserélnek ott, ahol szükséges.

 

A munkacsapat (megrendelő, projektfelelős, kivitelező) heti rendszerességgel – szükség esetén gyakrabban – tart egyeztető megbeszéléseket, helyszíni vizsgálatokat, és folyamatos a munkatelepi felügyelet.

 

Legkésőbb július hónap végéig megtörténik a Körösvidéki Múzeum teljes kiköltözése, akkor hivatalosan is át fogják adni a kulcsokat, így az épület minden helysége hozzáférhetővé válik.

 

A projekt vezetőinek megítélése szerint, a déli szárnynak teljes külső felújítása három hét múlva ér véget, és a terveknek megfelelően folyó év augusztus végéig az épület főszárnyának a fele is elkészül.

 

VIDEO