ermihalyfalvi_templom_1

Felújítják külsőleg az érmihályfalvi római katolikus templomot

Az érmihályfalvi római katolikus templom külső felújítása során kicserélik az ablakokat is, ám az új nyílászárók megőrzik az eddigiek jellegzetes formáját. A munkálatot két lépcsőben végzik el.

Nem mindennapi látványt nyújtanak azok a szakemberek, akik az érmihályfalvi római katolikus templom tornyán dolgoznak. A szédítő magasságban zajló munka része az istenháza teljes külső felújításának, ehhez már leverték a vakolat egy részét a falakról és állványzatot is ácsoltak az udvar felőli falak mentén. Bogdán István plébános elmondása szerint a munkálatot több lécsőben tervezik elvégezni. Szeretnék, ha idén végeznének a torony teljes (vagyis a kereszttől a talajszintig terjedő) felújításával, ebbe beletartozik a toronysisak javítása éppen úgy, mint a villámhárító cseréje, utóbbin már túl is vannak. Javítják a tetőt, ahol szükséges, ott kicserélik a fából készült szerkezet elemeit, és szigetelik a plafont is, ezzel is mintegy készülve már a templom régen tervbe vett fűtésének megoldására. Ehhez járulhat hozzá az is, hogy kicserélik az ablakokat.

 

A templomnak jellegzetes ablakai vannak, ezek formáját megőrzik. Nem volt egyszerű azonban olyan vállalkozót találni, aki az alumínium keretű és rétegelt üveggel ellátott nyílászárókat egy darabban elkészíti, hiszen összesen 12 darab, több mint 5 méter magas ablakokról van szó.

Sikerült végül megkötni ezekre a szerződést, a plébános ezt a nemrég tartott búcsús szentmisén közölte a hívekkel, amikor az egész beruházás pillanatnyi állásáról számolt be. Egy ablak, a főoltár mögötti kerek, színes üvegszemekkel, megmarad, mint a templom egyik jellegzetessége. A munkálat második fázisára maradna a templom déli és keleti falainak renoválása, illetve, ha nem kerülne addig minden új ablak a helyére, akkor azok befejezése.

 

A teljes munkálat tervezett ideje 20 hónap. A szükséges pénz nincs egyben, pontosabban nincs meg náluk, fogalmazott a tisztelendő, aki szerint azonban a Teremtő már biztosan látja a bejárandó utat. Támogatást elsősorban az egyházközség tagjaitól remél továbbra is, de az önkormányzat, a püspökség és a szakminisztérium is segítséget nyújt. Érdekes kezdeményezés, hogy például az ablakokat „örökbe lehet fogadni”, ami azt jelenti, hogy akinek módja és szándéka is van rá, az egy-egy ablak beszerzését magára vállalhatja.

 

Forrás: biharinaplo.ro