osztrak_diakok_1

Osztrák diákok tovább újították a Szent József Központot

Az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola két újabb diákcsoportja vett részt önkéntesként a nagyváradi Szent József Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének belső renoválásában, az egyházmegyei karitász szervezet önkéntes-programjának keretében 2018. június 18–21., illetve 25–27. között. Peter Zidar osztrák állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas Catolica immár hetedik éve fogad Ausztriából önkénteseket.

Idén tavasszal már járt egy osztrák csapat Nagyváradon – akkor a második emeleti mellékhelyiségek kiépítésén dolgoztak –, ezúttal pedig egy villanyszerelő- és egy kőműves szakon tanuló diákcsoport jött el hogy az épület nyugati szárnyának felújításán dolgozzon egy-egy hetet a vakációban, Markus Wöhrer, Christian Raith, Michael Wöhrer, Erhard Halmer, Johann Schmidt és Paul Heinthaler szaktanárok vezetésével.

 

„Nálunk, Ausztriában néhányan úgy tartják, hogy óvatosnak kell lenni, ha az ember kelet-európai országba utazik. De mikor itt vagy, rájössz hogy az emberek itt is ugyanolyan emberek, mint bárhol. Mind hasonló nehézségekkel küzdünk, és hasonló vágyaink vannak. Én nagyon jól éreztem magamat Nagyváradon. Napi 8 órát dolgoztunk az építkezésen, de munka után jutott időnk városnézésre is. Lenyűgözött az itteni építészet, és jó volt egy teljesen más kultúrával találkozni. Szeretek utazni és új embereket megismerni, ezért nagyon jó élmény volt az ittlét. És itt nem csak a váradi emberekkel való találkozásra gondolok, hanem arra is, hogy több osztállyal dolgoztunk összevonva, és így olyan iskolatársaimat is megismerhettem, akivel odahaza nem nyílt alkalmam találkozni” – nyilatkozta a 17 éves Lara Koll. A fiatal önkéntes ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a munkát nem találta megerőltetőnek. „Mi, lányok inkább a tervezéssel foglalkozunk. A munka nehezét a fiúkra hagytuk. Mi inkább csak dirigáltunk” – mondta viccelődve.

 

„A tanáraink meghívására szívesen jöttünk el ide dolgozni, mert hallottunk róla hogy már nagy hagyománya van ennek az önkéntességi programnak és tudtuk azt is, hogy egy szociális központ felújításáról van szó. A nyugati szárny első emeletén dolgoztunk – lyukakat fúrtunk és behúztuk az elektromos vezetékeket. Mivel én román származású vagyok, én kalauzoltam az osztálytársaimat a városban, ami mindenkinek tetszett, és én tolmácsoltam nekik. Örülök hogy itt lehettünk” – nyilatkozta Robert Nicoară Filip, aki mindössze 9 éves volt amikor szüleivel együtt kiköltözött Ausztriába.

A munkahét mindkét széria számára jó hangulatban telt. A diákok napközben a Caritas bentlakásának kantinjában ebédeltek, délutánonként pedig városnézésre, vásárlásra és egy kis szórakozásra is maradt idejük. A feladat végeztével, de elégedetten távozhattak a fiatalok.

 

Szombati-Gille Tamás