A kravicai vízesésnél

Adriai jutalomtáborozáson vettek részt a Váradi Csillagok

Második alkalommal vett részt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VII – VIII. osztályos diákjainak Váradi Csillagok nevű csapata csodálatos adriai jutalomkiránduláson Benedek Ramóna és Palotás Zsuzsa tanárnők vezetésével a nyári vakáció kezdetén.

 

Mostari híd

A kirándulást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által 2017-ben meghirdetett Csillagének a Földért” elnevezésű SzékelyKapuk–ZöldKapuk nemzetközi ökocivilizációs játékok pályázatán nyerték, ahol az „arany csapat” minősítésben részesültek a betlehemezők csapatai között.

 

Brac sziget felé

Dr. Varga – Berta József, az alapítvány elnöke házigazdaként gondoskodott arról, hogy mindenki otthon érezze magát a Közép-európai Csillagénekesek Házaiban, a csodaszép kis faluban, Bastban.

Napközben városnézés, természetjárás, kirándulások, fürdőzések biztosították a testi-lelki-szellemi feltöltődést, majd az esti tábortűznél a résztvevő csapatok vidám bemutatkozására került sor.

Szerda este nagy izgalommal indult útnak a váradi csapat, akikhez útközben csatlakoztak a szatmáriak és a vajdaságiak is.

 

Napfelkelte a basti táborban

Az első nap tengerparti fürdőzéssel telt Basko Poljen, majd esti falutúrával zárult Bastban.

 

Csónakozás a Cetina folyón

Péntek a tengerparti kalandozások napja volt Omisban, a kalózok városában, ahol a fellegvárból csodálatos kilátás tárult azok elé, akik vállalkoztak a hegymászásra. Délután motorcsónakázásra került sor a Cetina-kanyonban. A vidám hangulatot még az eső sem tudta megtörni. Délután Split óvárosát fedezték fel a táborozók, ahol Diocletianus császár egykori palotájában sétálhattak.

 

Diocletianus császár palotája előtt - Split

Vasárnap reggel a csoport tagjai Medugorjéban, a Szent II. János Pál pápáról elnevezett kápolnában lengyel zarándokokkal együtt szentmisén vettek részt, majd a Feltámadt Krisztus-szobornál mondott fohásszal adtak hálát Isten ajándékaiért. Ezt követően Mostarba látogattak, ahol az óváros kulturális értékeibe nyertek betekintést, majd megcsodálhatták az újjáépített mostari hidat, amit még a XIV. században Szulejmán szultán építette, hogy át tudjon kelni a serege a Neretva folyón. A kirándulás a csodálatos kravicai vízesésnél folytatódott.

 

A medjugorjei templom előtt

Hétfőn Dubrovnik régi magyar nevén Raguza óvárosát fedezték fel a táborozók, amelynek védőszentje Szent Balázs püspök. Jelentős magyar emlék, hogy a város kolostoraiban őrzik Szent István király állkapcsát és koponyadarabját, illetve Szent László jobbját.

 

Makarska

A táborozás kedden a makarskai városnézéssel, valamint fenyőerdő övezte, csodaszép fehér kavicsos strandon való fürdőzéssel ért véget.

 

Diocletianus császár palotájában - Split

A csillagénekesek szerda hajnalban vettek búcsút az Adria csodálatos világától, abban a reményben, hogy jövőre újból részesei lehetnek annak a sok szépnek, jónak, amiben részük volt a táborozás ideje alatt. Ez a sok szép élmény a betlehemezőknek új lendületet adott ahhoz, hogy decemberben még nagyobb lelkesedéssel hirdessék Jézus születésének örömhírét, tanúságot téve így is az embert végtelenül szerető Istenről.

 

Benedek Ramóna