halado_kinaesthetics_1

Haladó Kinaesthetics képzést tartottak a Caritasnál

A Nagyváradi Caritas Catolica idős- és beteggondozással foglalkozó szakápolói részére szerveztek haladó kinaesthetics képzést 2018. július 4-6. között annak érdekében, hogy a friss, korszerű tudással hatékonyabban láthassák el mindennapi feladataikat. A 20 órás képzést – melynek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont – a Gyulafehérvári Caritas trénerei, Csíki Cristina és Gáll Gabriella tartották. A képzésen résztvevő 16 Caritas-munkatárs mindegyike elvégezte a tavalyi kezdő kurzust – ezúttal pedig alkalmuk nyílt elmélyíteni és bővíteni az ott megszerzett tudást.

 

„Mindkét képzés keretében a saját mozgásuk megismerésével, elemzésével foglalkoztak a résztvevők. A haladó képzés annyiból volt más, hogy elmélyítettük a fogalmakat és a résztvevők nemcsak elemezni, hanem variálni is megtanulhattak a mozgásukban” – nyilatkozta Gáll Gabriella, tréner. „A résztvevők nagyon érdeklődőek voltak. Komolyan vették a képzést. Mindvégig tele voltak kérdésekkel. Szépen megértették azt, hogy mi nem technikákat akartunk átadni nekik, hanem inkább rávezetni őket arra, hogy a saját mozgásuk kielemzése és megváltoztatása által az ápolás minőségén is javítani tudnak, mert jobban megértik a folyamatokat” – tette hozzá a gyulafehérvári oktató.

 

„Tudatosult bennünk, hogy magunkra is oda kell figyelnünk, mert ha nekünk jó, akkor a környezetünknek is jó, ha pedig velünk baj van, akkor az a környezetünknek egy problémát fog jelenteni – úgy a kollégáknak, mint a gondozottaknak, vagyis azoknak az embereknek, akiken segítenünk kellene. A Kinaesthetics tulajdonképpen egy szemléletváltást jelent az ápolásban, amely nem a problémák megoldására, hanem új lehetőségek keresésére összpontosít. Nagyon jól éreztem magam. Minőségi képzés volt, de tulajdonképpen ehhez is voltunk szokva a gyulafehérvári trénerektől” – nyilatkozta Tóth Andrea, a Caritas Otthoni Beteggondozói Központjának vezetője.

 

A képzés az In guten händen elnevezésű beteggondozói projekt keretében a Svájci Caritas támogatásával valósult meg.

 

Szombati-Gille Tamás