Szent László Családi Nap volt Nagyváradon

Szent László, új források fakasztója címmel szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az V. Szent László Családi Napot 2018. szeptember 1-én, 16.00 órakor, a Püspöki Palota kertjében. Az előző évekhez hasonlóan sok meglepetés és érdekes program várta a családokat.

 

Közreműködtek a Szigligeti Színház Lilliput Társulata, a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és diákjai, valamint a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség munkatársai. Az előző évekhez hasonlóan kézműves-foglalkozások, interaktív mesejátékok, táncház, próbák, jutalmak és sok-sok meglepetés várta a családokat a nyári hőségben árnyékot nyújtó fák lombjai alatt. A vezérgondolat az volt, hogy ha szeptembert hallunk, akkor a rohamos léptekkel közelgő iskolakezdés, vagy a kellemesen eltöltött nyári szabadság utolsó emlékfoszlányai helyett inkább a Szent László Családi Nap jusson az eszünkbe. Az idei rendezvény központi témája teremtett világunk védelmezése volt, amely által a szervezők reményei szerint az odalátogató, amúgy remekül szórakozó kicsik és nagyok jobban tudatosíthatták az Isten által ránk bízott természeti értékek iránti felelősségünket.

 

Böcskei László megyés püspök úgy fogalmazott: egy olyan időszakban vagyunk, amikor a levegőben még ott van a szabadságnak, a kikapcsolódásnak, a felüdülésnek a hangulata, az íze, melyek megerősítenek bennünket abban, hogy a vakációról visszatérve még odaadóbban folytassuk a munkánkat. Erre lehetőségeket keresünk magunknak, és a Családi Nap egy ilyen alkalom, abban az értelemben, hogy mindig tudjunk terveket letenni, felkészülni egy újabb és újabb életszakaszra. A keresésben fontos a találkozás, és az egyik fő célja ennek a délutánnak, hogy úgy tudjunk örüljünk egymásnak felnőttként, mint a gyermekek. Ugyanakkor pedig három intézmény fogott össze ennek érdekében, az iskola, a színház és az egyház, vagy másképpen az oktatás, a kultúra és az egyház, melyek nagyon sokat tehetnek azért, hogy helyesen alakítsuk át az életünket. „Azt kívánom, hogy érezzék otthon magukat ebben a térben” – hangsúlyozta a főpásztor.

 

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója felidézte az ötéves múltra visszatekintő együttműködés kezdeteit. Azt mondta: annak idején sokat gondolkodtak azon, melyek azok az értékek, amelyek mentén ezt az eseményt létrehozhatják, és találtak ilyeneket, hiszen sok a kapcsolódási pont, melyek segítségével reflektálhatnak egymás világára. Tavaly egyházi szempontból a Szent László-év jelentette a csúcspontot, idén pedig a színház ünnepli azt, hogy 220 éves a váradi hivatásos magyar színjátszás. Az évforduló okán, illetve köszönetképpen Czvikker Katalin egy emlékgrafikával, Holló Kinga képzőművész alkotásával ajándékozta meg Böcskei Lászlót, kiemelve azt, hogy ünnep számunkra, hogy itt lehetnek.

 

Konrád Katalin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője egy általa a napokban hallott történetet osztott meg hallgatóságával, mely arról szólt, hogy miként alapítunk családot, és mit is jelent a család. E szerint az út mentén állt egy kereszt, melyre egy vadgalamb készítette el az ő fészkét. Éppen egy háborús övezet volt azon a részen, és sehol máshol nem maradtak meg fészkek, csak ott, ahova a keresztre építették. „Ezen a családi napon meg van ez a családalapítási fontos kereszt, a biztonság a nehéz körülmények közt is, az alap, a kőszikla” – vélekedett.

 

A rendezvényt a magyarországi Emberi erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatta.

 

Forrás: biharinaplo.ro

 

KÉPEK (Lázár Tamás)   |   VIDEO