Jelképes kulcsátadás a püspöki palotában

Miután befejeződött a nagyváradi Körösvidéki Múzeum kiköltöztetése a római katolikus Püspöki Palota épületéből, csütörtökön megtörtént az átadási-átvételi protokollum aláírása és a kulcs átadása a patinás, XVIII. században épült ingatlan előcsarnokában.

 

A protokolláris jellegű ünnepségen Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója a beszédében három számot emelt ki: 50 év, 47 év és 43 év. Ötven éve került át hivatalos iratokkal a püspöki palota a román államhoz, hogy múzeumi funkciót töltsön be, negyvenhét éve nyílt meg a látogatók előtt az épületben a Körösvidéki Múzeum, mint közgyűjteményi intézmény, és negyvenhárom éve dolgozik ő a múzeumban. Hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben egy ideális helyen fejthették ki a tevékenységüket, úgy a szépségét, mint a szellemi környezetét illetően. Miután megtörtént az épület visszaszolgáltatása, nagy egyetértésben működtek együtt Böcskei László megyés püspökkel, ahogy különben természetes két intézményvezető közt. Nem emlékszik arra, hogy konfliktusba kerültek volna egymással valamiért.

 

Megjegyezte azt is: a múzeum ugyan most végleg elköltözött, de nincs oka a szomorúságra, mert egy olyan épületbe kerültek át, amely szintén gyönyörű és reprezentatív, amit bizonyít az is, hogy az új helyen eddig már több mint 70 ezren látogatták meg a kiállításokat. A kulturális ajánlataik vonzók lesznek ezután is, számos és látványos eseményre lehet számítani a részükről a közeljövőben is. Hozzátette: bár a múzeum elköltözött, azért ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve az épület megközelíthetetlen lesz a kívülállók számára, hiszen Böcskei László is nyitott, kulturális térként képzeli el, közhasznú funkciókkal. A múzeumigazgató ugyanakkor köszönetet mondott Cseke Attila szenátornak, az RMDSZ Bihar megyei szervezete elnökének és Szabó Ödön ügyvezető elnöknek, parlamenti képviselőnek is.

 

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke szerint most lezárult egy korszak, mely két évvel ezelőtt, amikor átvette az önkormányzat irányítását, nem kecsegtetett túl sok jóval, elég, ha megemlíti, hogy többéves tetszhalál állapot után 10 millió eurós hiányt fedeztek fel. Azóta szerencsére pozitív fordulat következett be, és különféle elnyert támogatásoknak köszönhetően olyan állapotba került a felújított egykori hadapródiskola, hogy megvalósulhatott az átköltözés, és az új helyen a múzeum egyre erőteljesebben betöltheti a feladatait. Meglátásában a tegnapi nap egy mérföldkő, de a költözés nem egy elválás, hiszen a Megyei Tanács és a Püspökség együttműködése nem szakad meg, a perspektívákat tekintve is közösen gondolkodnak.

 

Böcskei László megyés püspök többfajta megközelítésből beszélt a normalitásról. Meglátásában egy jól működő társadalom a kölcsönös tiszteletre épül, ez kellene normális legyen valamennyiünk számára, hiszen ahogyan a nagytatája fogalmazott, ha tiszteljük egymást, akkor az elődeinket, a gyökereinket, a hagyományaikat is tiszteljük. Manapság ez nem könnyű, de 1000 éves jelenlétünk, illetve a katolikus egyház itteni gazdag értékteremtő és népszerűsítő múltja erre kötelez bennünket. Ha pedig az elmúlt évszázadokra gondolunk, nem csak az épületekre kell hivatkoznunk, hanem a szellemi és kulturális környezetre is, melynek keretében létrejött mindaz, amivel büszkélkedünk. Voltak ugyanakkor sajnos olyan idők is, amikor a püspöki palota és az egyház nehéz helyzetbe került, erről sem szabad megfeledkeznünk, anélkül hogy vádaskodnánk- tette hozzá. Szerencsére ezek elmúltak, így az egyház folytathatja azon küldetését, melyben akadályoztatva volt, vagyis a szellemi, kulturális és társadalmi élet kibontakozását, fejlődését, azt, hogy jelen legyen a hétköznapokban. A cél továbbra is az, hogy ne csak magának tartsa meg az értékeit, melyekkel rendelkezik, hanem nyitottsággal és mindenki hasznára váló együttműködésre törekedve felmutassa ezeket a világnak, gazdagítva ezáltal a környezetet. „Olyan időket élünk, amikor rendkívül fontos, hogy befektessünk a kultúrába és a szellemi értékteremtésbe” – hangsúlyozta az egyházi elöljáró.

 

Az intézmények vezetői aláírták az átadási-átvételi dokumentumokat, majd Pásztor Sándor átadta a kulcsot Böcskei Lászlónak, aki ezt továbbadta az épületfelújítás projektmenedzserének, Matuz Zsoltnak.

 

Forrás: biharinaplo.ro

 

KÉPEK