Határon átívelő projektben vesz részt a Nagyváradi Egyházmegye

A Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat ROHU-35 számú, „Greening Footprints” című projekt nyitó ünnepségét 2018. szeptember 13-án, csütörtökön tartották a szarvasi Arborétum Vendégházában. A pályázati partnerek a Szent István Egyetem Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Az eseményen részt vett egy nagyváradi küldöttség is, Böcskei László megyés püspök vezetésével.

 

Az esemény résztvevőit Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte, aki örömét fejezte ki ezen újabb támogatás elnyeréséért, és ez által az arborétum továbbfejlesztési lehetőségéért. A továbbiakban felszólalt Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora, valamint Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója, aki bemutatta a projekt magyar partnerre vonatkozó részleteit. A nagyváradi küldöttséget vezető Böcskei László püspök a Nagyváradi Egyházmegye és Szarvas közötti összefüggésekről beszélt, arról, ami a két intézményt összeköti. A szarvasi vidék nem teljesen idegen Nagyvárad számára, hiszen az egyházmegye egykori területe ezeket a vidékeket is magába foglalta.

 

A pályázatban elnyert támogatás által a magyarországi partner a dendrológiai park fejlesztését tűzte ki célul, míg a romániai partner – a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség – a Püspöki Palota kertjét szeretné felújítani: emberek közötti, emberek és természet, emberek és Isten közötti találkozások alkalmas helyévé tenni.

 

Király Anikó műépítész mutatta be a nagyváradi Püspöki Palota kertjének a korszerűsítési és átalakítási tervezetének a részleteit. A rendezvény egy parkbemutató körúttal, illetve alternatív programokkal zárult.

 

Interreg pályázat ROHU-35 számú, „Greening Footprints” című projekt összértéke megközelíti a másfél millió eurót, futamideje pedig 2018. június 1. – 2020. május 31.

 

KÉPEK  |  VIDEO