Áldott teher az iskola

A szilágysomlyói római katolikus Nagyboldogasszony templomban 2018. október 7-én ünnepelték a tanévnyitó szentmisét. A hét elején már az egyetemeken is beindult az oktatás, így most már minden diák ismét vállára vette az áldott terhet, az iskolástáskát. Az ünnepi szentmisén elhangzott homíliájában Ozsváth József plébános külön kitért a diákokra majd a szentmise végén megáldotta és megszentelte a diákok által elhozott iskolástáskákat. A plébános maga is hozott egy táskát, amibe több dolgot is beletett: vonalzót, ceruzát, Bibliát, rózsafűzért és teniszlabdát is.

Ezek az eszközök külön csoportra bonthatók, amelyek egysége elősegíti a megfelelő tanulást a diák életében. A vonalzó és ceruza a tárgyi tudást jelképezi. A ceruza életéről is szó volt, amelyet sokszor ki kell hegyezni, hogy folyamatosan megfelelően tudja ellátni feladatát. A ceruza kihegyezése egy fájdalmas feladat, de ez csakis egy nagyobb jó érdekében történik. Ha nincs kihegyezve, akkor egy idő után képtelenség vele írni. Sok esetben ilyen a diák élete is a tanulás miatt: nehéz és fájdalmas. De a tudás megszerzése érdekében szükséges ezt az utat végigjárni és teljesíteni a feladatokat.

 

A Biblia és rózsafüzér nagyon fontos helyet kell, hogy elfoglaljon a diák életében, hiszen lelki életét fejlesztik. Szükséges, hogy a tanulást és a tudást átjárja az ima, elmélkedés és a lelkiség, hiszen ezek által minden még gyümölcsözőbbe válik.

Nem utolsó sorban a szellemi tevékenységek mellett nagyon fontos a test edzése is. Ha a diák fáradt, tanulási képessége is csökken és gyengébben tud teljesíteni. A teniszlabda a mozgás fontosságát jelképezte. A napi aktív kikapcsolódás és mozgás ugyanolyan fontos, mint a tanulás és az ima, hiszen ezek egysége egy harmóniát képez a diák életében. Ez által valósul meg a régi bölcs mondás miszerint: „mens sana in corpore sano”, azaz épp testben épp lélek.

 

A nap ünnepi hangulatát fokozta Barcsa Zsuzsanna Szilágysomlyón tevékenykedő Petőfi Sándor Programos ösztöndíjas szolgálata, aki eljátszotta Antonio Vivaldi G-dúr Hegedűverseny (Op.3, No.3) RV 310 I. tételét. Zsuzsanna azért választotta erre az alkalomra ezt a művet, mert tele van vitalitással. Fontos, hogy az iskolaév folyamán a diákok is teljes erőbedobással tanuljanak, hisz ez az ő „munkájuk”. Lelkiismeretbeli kötelességük, hogy a tanulást a legnagyobb komolysággal, kitartással és önátadással végezzék.

A Szentlélek állandó ereje legyen minden diákkal, hogy képes legyen a tudományok elsajátítása által azzá válni, amivé az Úristen őt megálmodta, teljesítve ezáltal Isten akaratát.

 

Józsa Nándor Lóránd