Szeretettel emlékeztek elhunyt szeretteikre Szilágysomlyón

A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében Csóka Mónika Erzsébet a szilágysomlyói római katolikus közösségi házban kézműves foglalkozást tartott ”Szeretettel emlékezzünk elhunyt szeretteinkre!” témában.

Mivel közeledik Halottak Napja, a program vezetője és irányítója ötletéből a kézműves foglalkozáson ez alkalommal mécses tartók készültek. Minden családnak vannak elhunyt hozzátartozói, akik valamikor szeretteink voltak, és akiknek sírjaihoz ezen időszakban ellátogatunk a temetőbe. Hagyománnyá vált, hogy halottak napja alkalmából virágot vagy koszorút visznek az elhunyt sírjára, illetve gyertyát, és mécsest is szoktak elhelyezni. A foglalkozás résztvevői kisebb és nagyobb üvegeket festhettek és díszíthettek ki, melyek a mécsesek, illetve gyertyák tárolóiként működhetnek majd.

 

A halál nem egyszerű téma, főképp a gyermekek számára nem, akik nagy létszámban vettek részt ezen az eseményen. Azonban ez is egy lehetőség, amely által az elmúlás és veszteségeink feldolgozását a gyermekek számára is könnyebben fel lehet vázolni, meg lehet közelíteni.

 

Nagy örömet jelentett a szervezők számára látni, hogy a közösségi ház megtelt, hiszen a szülők gyermekeikkel együtt érkeztek erre a programra. Figyelemre méltó tény az is, hogy több édesapa is jelen volt ezen a foglalkozáson. Ez a gyermekek fejlődése szempontjából nagyon fontos, hiszen manapság sokszor kifogásolható, esetleg teljesen hiányzik a megfelelő apakép. Ez, és a hasonló rendezvények olyan lehetőséget biztosítanak, amikor a gyermekeket kellemes környezetben, megfelelőképpen tudjuk nevelni és oktatni.

A jelenlevők száma 45 személy, az átlagéletkor pedig 14 év volt. Ezen fellelkesülve Isten segítségével már készül a következő találkozó terve.

 

Józsa Nándor Lóránd