Kiállításmegnyitó a szilágysomlyói plébánián

A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében, a Rizmajer család támogatásával szombaton 2018. október 13-án, 18.00 órától a szilágysomlyói római katolikus plébánia Közösségi Házában Csomortáni Gál László képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasának “Fafaggatás és Napima” című kiállítását nyitották meg.

 

A köszöntéseket követően Barcsa Zsuzsanna, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa egy „gyimesi keservest” énekelt hegedűkísérettel, ezzel hangolta rá a közönséget a kiállítás megtekintésére. A zenei momentumot követően, Zsuzsanna méltatta a kiállított alkotásokat. Hat elem köré foglalta össze gondolatait: nap, fény, fa, a természettel együtt élő ember lelki világa, őseink hagyatéka és a szakralitás. Ezek jellemzik a kiállított műveket.

 

A méltatást követően egy portréfilmet vetítettek le a szervezők, mely Csomortáni Gál László munkásságát, különleges életmódját, illetve családját mutatja be. A képzőművész a mai európai átlagtól eltérő  életformát választott, amely egyesek számára különös, mások számára pedig érdekes, vagy akár példaértékű is lehet. A művészcsalád életmódja, s a róluk szóló dokumentumfilm fontos üzenetet hordoz: a modern kor kényelmet ígérő, de kultúrát, identitást romboló csábításával szembe lehet szállni és a 21. században is lehet szoros kapcsolatban élni, együttműködni a természettel. Ezáltal a lelki béke, a kiteljesedés és az elégedettség érzései jobban átszőhetik mindennapjainkat.

 

Csomortáni Gál László is szólt a megjelent érdeklődőkhöz, és örömmel válaszolt az elhangzott kérdésekre. 

 

Józsa Nándor Lóránd