Szentmise volt a Székesegyházban az elhunytakért

Halottak napján, 2018. november 2-án este Böcskei László megyés püspök az egyházmegye elhunyt híveiért mutatott be szentmisét a nagyváradi Székesegyházban. Közreműködött a Kristófi János által felkészített Szent László Énekkar, Kersch Ferenc Requiemjével.

 

Bevezetőjében Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: az örök élet reményében gondolunk az elhunytakra. Világítunk, és sokszor elhangzik, hogy ilyenkor jobban tudjuk észlelni a sötétség és a világosság közti különbséget. Megragadnak a temetőkben a fények, és szembesülünk azzal, hogy a világosság erősebb a sötétségnél. A mi hitünk is erősebb a halálnál, és ha ilyen meggyőződéssel keressük fel az elhunyt szeretteink sírját, akkor közösségben vagyunk velük, hiszen Isten nem azért teremtett minket, hogy aztán elválasszon, hanem hogy mindnyájunkat elvezessen az ő országába. Az emlékezés ugyanakkor fényt, reményt, hitet ébreszt a szívünkben, és nem szabad megfeledkeznünk azokról se, akikre már nem emlékezik se, őket is Isten irgalmas szeretetébe ajánlva – figyelmeztetett a főpásztor.

 

 

Az egyházmegye elöljárója prédikációjában arról beszélt, hogy senki se állíthatja magáról azt, hogy az örök életre rendezkedett be itt a Földön. Sőt, inkább rövid az idő, sok lehetőséget nem tudunk kihasználni, és már csak visszatekinteni tudunk, sajnálkozni, emlékezni, búslakodni azért, hogy valami már nem a miénk, hanem a múltté, és nem vagyunk képesek ezen változtatni.

Felidézte, hogy november 1-jén este kisétált a Rulikowszki temetőbe, ahol azt tapasztalta, hogy mindenki vitt valamit magával, gyertyát, virágot. Az emberek beszélgettek egymással, egy kicsit oda nem illően a mindennapi élet érdekességeit, történéseit vitatták meg a holtak földjén. Egy idős néni azt ecsetelte ismerősének: amikor szerettei sírja mellett áll, mindig ürességet, céltalanságot érez, azt, hogy az életnek nincs semmi értelme.

Mindenszentek, vagy a Halottak napja így is megérinthet minket, de ezzel az érveléssel szembejön Jézus tanítása, mely arról szól, hogy nem szomorúságot kell átélni ilyenkor, hanem azt, hogy megújul a bizalmunk, a hitünk, a reménységünk- nyomatékosította a főpásztor. Krisztus ugyanis arra intette az utolsó vacsorán azokat, akik követték őt, és kötődtek őhozzá: ne nyugtalkodjanak, inkább higyjenek Istenben és őbenne. És számunkra is új távlatokat nyít, minket is új szemléletmódra kell késztessen azáltal, hogy megszólít, és azt üzeni: Atyám házában sok hely van. Higyjetek őbenne, mert a ti javatokra szolgál, értetek fáradozik, és ennek számtalan jelét adja szüntelenül. Elküldte egyszülött fiát, megtestesült értetek azért, hogy érzékenyebben tudjatok törekedni, haladni a nektek elkészített hely irányába. Ezért tehát ne aggódjatok, hanem engedjétek át magatokat Istennek, hogy vezessen titeket a beteljesülés felé.

 

Így is lehet értelmezni Krisztus szavait- nyomatékosította megyés püspök. „Gyertyát gyújtunk, a mi hitünkért, és hogy kifejezzük azt: a holtak feltámadásában és a világosságban hiszünk, nem a halál hatalmában és a sötétségben. Imádkozunk a szeretteinkért, nemcsak emlékezünk rájuk, hanem közösségben vagyunk velük. Ezt éljük meg, Isten jelenlétébe helyezzük őket, hogy együtt tudjunk őrülni- mi még itt, ők már ott- az ő irgalmas szeretetének”- fogalmazott.

A szentmisén Kersch Ferenc Requiemét adta elő a Szent László Énekkar.

 

Forrás: erdon.ro