Románia katolikus püspökeinek látogatása Ferenc pápánál

A romániai katolikus püspökök 2018. november 5-10. között ad limina látogatáson vesznek részt, melynek keretében Ferenc pápával, illetve a vatikáni hivatalok képviselőivel találkoznak. 

Az ad limina (apostolorum) (az apostolok sírjánál/küszöbénél) látogatás a püspöki konferencia tagjainak rendszeres látogatása Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek sírjánál, illetve Szent Péter Utódánál, hogy szolgálatukhoz hitbeli megerősítést, bátorítást kapjanak, és kifejezzék a pápához való ragaszkodásukat. A Romániai Püspöki Konferencia egységbe fogja az ország római- és görögkatolikus püspökeit, látható jele az egyház egységének, és a pápával való közösségnek.

1990 óta ez a Romániai Püspöki Konferencia ötödik ad limina látogatása, és az első, amit Ferenc pápánál tesz. A romániai püspökökhöz ez alkalommal is csatlakozik Anton Coșa, kisinyovi római katolikus püspök a Moldovai Köztársaságból.

A látogatás programja november 5-én, hétfőn reggel a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisével kezdődik, majd a főpásztorok találkoznak a Szentek Ügyeinek Kongregációja és az Államtitkárság képviselőivel, november 6-án, kedden pedig a Püspöki Kongregáció és a Hittani Kongregáció képviselőivel.

 

November 7-én, szerdán a Lateráni Szent János-bazilikában mutatnak be szentmisét, majd a Katolikus Nevelés Kongregációjánál, a Keleti Egyházak Kongregációjánál és a Kommunikációs Dikasztériumnál tartanak munkamegbeszélést.

November 8-án, csütörtökön reggel a püspökök Ferenc pápával közösen mutatnak be szentmisét a Szent Márta-ház kápolnájában, majd a Szentatya kihallgatáson fogadja őket, délután pedig a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsának képviselőivel találkoznak.

November 9-én, pénteken reggel a Kléruskongregációt, illetve a Világiak, Család és Élet Dikasztériumát keresik fel, délután a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában celebrálnak szentmisét, este pedig Boldog Vladimir Ghika tiszteletére készített bélyeg bemutatóján vesznek részt a római Pio Romeno Kollégiumban.

Az ad limina látogatás november 10-én, szombaton reggel, a Havas Boldogasszony-bazilikában (Santa Maria Maggiore) bemutatott szentmisével, illetve a Roma Nord Görögkatolikus Plébánián tartandó könyvbemutatóval ér véget.

Az Örök Városban tett látogatásuk alkalmával a romániai püspökök november 11-én, vasárnap találkoznak a diaszpórában élő, katolikus közösség tagjaival, 9.30 órakor pedig a San Vitale-bazilikában szentmisét mutatnak be számukra, amelyen részt vesz Liviu-Petru Zăpîrţan, Románia szentszéki nagykövete is.

A kommunizmus évei előtt 1937-ben vettek részt utoljára romániai püspökök ad limina látogatáson, majd a kommunizmus bukása óta II. János Pál pápánál három alkalommal (1991. március 18-22., 1996. december 2-8., 2003. február 24-március 1.), XVI. Benedek pápánál pedig egy alkalommal (2010. február 8-13.) jártak testületileg a Romániai Püspöki Konferencia tagjai.  

 

Francisc Ungureanu

főtitkár