Jótékonysággal töltötték egy napjukat az adysok

Az Iskola másként hét keretében egy teljes napon át a katolikus karitásznál önkénteskedtek a nagyváradi Ady Endre Líceum XI.C osztályos tanulói István Zoltán és Unterlender-Mérai Andrea pedagógusok vezetésével 2018. október 30-án, kedden. A diákok a reggeli órákban egy verses zenés műsorral lepték meg a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakóit. A hangulatos előadás gerincét olyan örökzöld slágerek képezték, melyeket együtt énekelhettek a diákokkal a bentlakók, ugyanakkor elhangzottak humoros aforizmák is az időskorról, melyekkel a fiataloknak többször is sikerült megnevettetniük a lelkes, őszhajú közönséget.

 

A műsort követően a diákok több csoportra oszlottak, s ki-ki a saját habitusának megfelelő tevékenységben vehetett részt. Volt, aki sétálni vitte a mozgási nehézséggel küzdő vagy kerekesszékben ülő lakókat, mások beszélgettek velük, vagy színeztek, gyöngyöt fűztek az Élet Autizmussal Egyesület fiataljaival (akik épp az idősotthonban vendégeskedtek), megint mások segítettek összeállítani a délutáni ételosztáshoz szükséges csomagokat.

 

A foglalkozásokat követően a diákok felkerekedtek és 40 élelmiszercsomagot osztottak ki a biharpüspöki szemétlerakó tőszomszédságában levő nyomortelep lakóinak, 986 lej összértékben. A csomagok a Caritasverband Passau segélyszervezet anyagi támogatásával kenyeret, felvágottat, gyümölcsöt, édességet, valamint Peter Zidar osztrák diakónus felajánlásából leveskonzerveket és a Caritas Swolgen felajánlásából gombakonzerveket tartalmaztak.

 

A diákok szállítását Biharpüspöki és Nagyvárad közt ezúttal is Mihai Fechetă atya, a Don Orione Iskolaközpont vezetője biztosította, akivel együttműködésben a Caritas Catolica évek óta támogatja a nyomortelep lakóit.

 

Szombati-Gille Tamás