Szeretetet kapni és továbbadni – Szent Márton búcsú az idősek otthonában

A nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősotthon lakói és alkalmazottai körében Böcskei László megyés püspök mutatta be az intézmény kápolnájának búcsús szentmiséjét 2018. november 13-án.

Bevezetőjében Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: ne csak arra gondoljunk, hogy Tours-i Szent Márton, a kápolna védőszentje közbenjár értünk, hanem tudjunk mi is az ő nyomdokain járni a mindennapok folyamán, hiszen Istentől valamennyien, kivétel nélkül azt a küldetést és hivatást kaptuk, hogy a szeretetének továbbadói legyünk. Ez pedig nem függ bizonyos kortól, vagy kötődik állapothoz, mivel mind szeretetet kapunk és adunk. Az idős vagy beteg személyek is el tudják fogadni Isten szeretetét, és tovább tudják adni másoknak, ő pedig kitart mellettünk akkor is, ha szegények, magányosak és betegek vagyunk, vagy szenvedünk.

A Szent Máté szerinti evangéliumban az a kép tárult fel, amikor Jeruzsálemben Jézus próbálta felkészíteni a tanítványait a további feladataikra, utat mutatva nekik. „Amikor a szavait halljuk, arra gondolunk, hogy valaki valakit megsegít, kezet nyújt, felkarol, s így jelét adja a testvéri szeretetnek, egy emberi cselekedetnek” – magyarázta a főpásztor. Lehet ugyanis, hogy velünk is megtörtént valamikor, hogy megtapasztaltuk az éhséget, mert nem sikerült a megszokott ütemben táplálékot magunkhoz vennünk, és amikor hozzájutottunk ételhez, akkor ismét megerősödtünk, és helyén volt minden. Ilyen értelemben Isten számunkra egy falat kenyér, és folytatva a gondolatmenetet, olyan mint egy szomjat oltó pohár víz, és így tovább. Közel áll hozzánk, ad a mi méltóságunkra, értékesek vagyunk számára akkor is, ha éppen kiszolgáltatottak vagyunk, keresi a társaságunkat még a leggyengébb pillanatainkban is. Tennünk kell tehát nekünk is a jót, mert Isten jót tesz velünk, csak látnunk kell ezt. Ott van a tolókocsis betegeknél, az ágyban fekvők mellett, segít, hogy meglegyen mindenkinek az, amire szüksége van. Tours-i Szent Márton is azért látta és cselekedte a jót, mert Isten beleszólt az életébe, találkozott vele, és a korábbinál másik irányt mutatva számára, az együttérzés irányába vezette, a felebaráti szeretet gyakorlására ösztönözte őt. Megismerte Istent és a hit átalakította az életét, melynek köszönhetően meg tudta osztani másokkal is nem csupán a köntösét, hanem az egész életét. „Legyünk mi is ilyen fénykeresők, hogy új utat mutatva, segítsen nekünk, hogy megtapasztaljuk Isten jóságát, és mi is jót tegyünk másokkal” – tanácsolta a megyés püspök.

A szentmise végén, mielőtt meglátogatta volna az ágyban fekvő betegeket, Böcskei László felidézte, hogy az elmúlt napokban Rómában járt, az ad limina látogatáson. Beszámolója szerint ez a korábbiaknál különlegesebb találkozása volt a püspököknek Ferenc pápával, mivel nemcsak néhány percet, hanem közel két órát lehettek a társaságában, beszélgethettek. Mint mindig, a Szentatya ezúttal is kiemelte annak fontosságát, hogy ne csak ő imádkozzon értünk, hanem a katolikusok is őérte. Az egyházfő ugyanakkor az irgalmasság fontosságát is nyomatékosította, a Vatikánban már elkezdték felállítani azt a posztert, mely azt hirdeti, hogy e hétvégén vasárnap a Szegények Világnapja lesz. Ezt Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg, és az évközi időszak utolsó előtti, 33. vasárnapját jelölte ki számára.

 

Forrás: biharinaplo.ro