Ígéretes drámapályázat-kezdet

„Nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, mi mindent tett” (Mk 3, 8b) mottóval drámapályázatot hirdetett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, melynek témája Jézus Krisztus példabeszédei és csodái volt. A pályamunkákat 2018. november 17-én, szombaton 11.00 órakor mutatták be a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében, ahol egy szakmai zsűri értékelése alapján díjazták a résztvevőket.

 

 

Az első alkalommal meghirdetett drámapályázatra nevezhettek plébániai csoportok vagy osztályközösségek. A szombati bemutatóra négy csoport jelentkezett A szervezők nevében Benedek Ramóna hitoktató köszöntötte a jelenlévőket. Böcskei László megyés püspök azt mondta: a kezdeményezésükkel választ próbálnak adni a mai világ kihívásaira, s azt szeretnék elérni, hogy a jelentkezők gyakorlatba is ültessék Krisztus üzeneteit, illetve tekintsék példaképüknek Árpád-házi Szent Erzsébetet, akit ezekben a napokban ünneplünk. Ugyanakkor az ötlet kapcsolódik egy nagyon fontos eseményhez, a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, mely nem egy hagyományos nagygyűlés lesz, hanem tulajdonképpen keresztény hitünk középpontjáról szól, egy nagyon fontos igazság és tény, vagyis hogy Krisztus itt van közöttünk, közel tudhatjuk magunkat hozzá. Szép és jó dolog érzékelni az ő jelenlétét, és nem kell igényeljen egy rendkívüli erőfeszítést, hogy odafigyeljünk rá, be- és elfogadjuk őt, hiszen a Szentírásnak van üzennivalója a ma emberének is. A főpásztor hangsúlyozta azt is: büszkék azokra, akik reagáltak a felhívásukra, felvállalták ezt az egyszerű és nagyszerű gesztust mindenki előtt annak érdekében, hogy Isten tervében maradjanak. A produkciók előtt Konrád Katalin igazgatónő az első, meleg tavaszi fuvallatot hozó fecskékhez hasonlította a jelentkezőket.

 

Négy csoport lépett színpadra: a Szent László Líceum Zalder Éva magyartanárnő által felkészített kilencedikes diákjai Árpád-házi Szent Erzsébet életét elevenítették fel; a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Giosanu Leonard várad-olaszi káplán által felkészített és Kiss Adrienn szentlászlós diákkal kiegészült „társulata” a kánai menyegzőt jelenítette meg; a szilágysomlyói római katolikus plébánia Józsa Nándor tanár által felkészített csapata a kafarnaumi százados történetét adta elő, míg a Szent László Líceum Benedek Ramóna által felkészített, a negyedikes ifj. Szabó Ödönnel kiegészült 8. B osztálya a királyi menyegzőt. A Konrád Katalin igazgatónő, Zalder Éva magyartanár, Kiss Albert egyházmegyei tanfelügyelő és Szabó Ervin spirituális alkotta zsűri nem rangsorolt, csupán ajándékokat és okleveleket adott át, hiszen ahogyan Zalder Éva és Böcskei László is jelezték, valamennyi előadás szívet-lelket melengető volt, és a fellépők, bár izgultak is, mégis kedvvel és szívesen szerepeltek, a forgatókönyveik pedig méltóak arra, hogy ne maradjanak úgymond a fiókokban.

A szervezők tervezik az esemény jövőbeli folytatását és fejlesztését, bővítését.

 

Forrás: biharinaplo.ro

 

KÉPEK