Nagyváradiak a Nemzetközi Katekétikai Kongresszuson

Élet – kenyér, avagy adhat-e az Eucharisztia életet?” mottóval tizenkettedik alkalommal szervezték meg idén a Nemzetközi Kateketikai Kongresszust Budapesten, 2018. november 15-18. között. A Nagyváradi Egyházmegyét három személy képviselte a kongresszuson: Tóth Attila Levente margittai plébános, Meleg Beáta székelyhídi hitoktató, valamint Nyirő Szabolcs-István nagyváradi hitoktató.

Az idei rendezvény, a közelgő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő témáját, az Oltáriszentséget helyezte középpontba. E téma kapcsán először az Újszövetségi íratok kerültek szakértői vizsgálat alá, majd az Eucharisztia természeti párhuzamaira világítottak rá az előadók.

A második nap az Eucharisztia emlékezés, vágyakozás, célkitűzés, tapasztalás és elégedettségről szóló előadás hangzott el, amit négy tartalmas elmélyülést kínáló műhely követett az ünneplés művészetéről, az elsőáldozók felkészítéséről, a gyermek szentségimádásról, valamint a plébániai hitoktatásról. A műhelytevékenységeket követően Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepélyes szentmisét.

A harmadik nap a jelenlét témakörét, valamint a szeretet szolgálatának súlypontját járták körül az előadók, melyet a kongresszust lezáró – kommentált – szentmise követett.

 

Nyírő Szabolcs-István