Zeneterápiás előadást tartottak a Sztent Márton Otthonban

A Bihar Megyei Román Nőszövetség szervezésében különleges irodalmi és zenés estet tartottak 2018. november 20-án, kedden, a Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában. A szervezők, és a fellépést önkéntesen vállaló művészek jóvoltából rendhagyó élményben lehetett része az otthon mintegy 25 aktív lakójának.

 

A műsort Precup Ioana szavalata nyitotta meg. A 80 éves, és több mint egy tucatnyi kötetet jegyző román költőnő saját, istenes verseiből olvasott fel egy csokorral. A műsor gerincét a következőkben Thurzó Sándor József brácsaművész és Lucian Malița hegedűművész előadása jelentette, akik klasszikus és romantikus muzsikával csaltak örömkönnyeket az őszfejű hallgatók szemeibe. A művészek többek közt Camille Saint-Saëns, Mascagni, Ernani Aguiar, Lehár Ferenc és Eszláry Erzsébet műveket adtak elő, s műsorukat közkívánatra Martini Romance Celebre című művével, és a híres La paloma spanyol szerenáddal zárták.

 

„A zeneterápia meghatározó szerepet játszik abban, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük az intézményekben gondozott idős személyek mindennapjait. Hálás vagyok a művészeknek, akik nem most először csatlakoztak hozzánk, hanem már évek óta partnereink ebben a küldetésben. Segítségükkel sok olyan helyre – kórházakba, idősotthonokba, speciális iskolákba – vittük már el a klasszikus zenét, ahol a gondozottak ritkábban jutnak élő kulturális élményekhez. Örülök, hogy a mai estét is sikerült megszépíteniük” – nyilatkozta Valeria Ciupa főszervező, a Bihar Megyei Nőszövetség részéről, aki ígéretet tett rá, hogy más hasonló műsorokkal is ellátogatnak majd a katolikus karitász intézményeibe.

 

Szombati-Gille Tamás