Egy mázsa szén vagy egy marék gyémánt?

A (le)építő kritikáról, a harag kezelésről és megoldásairól valamint a kütyük és az internet hatásairól kaptak útmutatót a résztvevők Uzsalyné dr. Pécsi Rita nagysikerű előadássorozatban, ami a második évfolyam, második alkalmához érkezett Nagyváradon 2018. november 24-25. között, a Szent László plébánia szervezésében.

Pécsi Rita kiváló szakember és magával ragadó előadó is. A személyiség hatékony fejlesztését kutatja, azt, hogy a tanulás és nevelés miként adjon át életet alakító tudást.

 

Az első előadás témája a kritika és az értékelés gyakorlása volt.

Elmondta, hogy a kritika gyakorlásakor megkerülhetetlen reakció, hogy aki kapja, mindenképpen egy támadásnak észleli. A nem megfelelő kritika biztosan leépítő és mindig fájdalmat okoz, hiszen az agyi központja a fizikai fájdaloméval azonos helyen van. Beszélt a cinizmus romboló hatásairól és arról, hogy ahhoz, hogy a kritika építő lehessen, több előfeltételnek is teljesülnie kell: például hogy a társunk, vagy gyermekünk ne legyen a földbe döngölve, legalább 5 pozitívumot is ki kellene mellette hangsúlyoznunk.

 

A szombat este második témája a haragkezelés volt. Jó hírt kaptunk, mert a harag kezelése tanulható és tanítható! Gyakorlati fogásokat, edzési tervet kaptunk a harag kezeléséhez a kapcsolatainkban. Az előadást és az estét egy Seneca idézet zárta: “A legveszélyterheltebb napokban is tartsd vissza magad a harag sárkányaitól: ne táplálj szívedbe haragot senki iránt a szeretet helyén. S ha valakinek okot szolgáltattál a dühére, haragjára- szeresd: a szeretet engesztelő ajándék, melyet térdepelve kell adnunk és elfogadnunk.

Krisztus Király ünnepén, reggel a Szent László templomban közösen vettünk részt a szentmisén, majd a “Fejleszt vagy rombol?” című előadást hallgathattuk meg, amely egy rendkívül komoly és fontos, nem mellesleg igen aktuális témát boncolgat.

A képernyő és az internet hatásairól, az ezek által kialakult függőségekről, illetve az azokkal kapcsolatos megoldásokról is szót ejtett az előadó. Kiemelte, hogy a legfontosabb a szülői minta, amelyet az adott gyermek odahaza lát. Utána jönnek a különböző nevelési intézmények által képviselt minták.

 

Rávilágított arra is, hogy ez a mai világban egy gyakorlatilag minden embert érintő gond, mert komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek azoknál a személyeknél, akik nem figyelnek oda arra, hogy mértékletesen használják az internetet és a közösségi felületeket.

 

Az előadássorozat januárban folytatódik, amikor a társas intelligenciáról, az önbizalomról, önértékelésről és az önbecsülésről szoló témákat boncolgatjuk együtt.

 

Kovács László és Katalin