Bibliotecha Corviniana Szilágysomlyón

Kulturális programon vehetett részt a kedves közönség 2018. november 29-én, csütörtökön délután, a szilágysomlyói római katolikus közösségi házban. Idén Mátyás király emlékévet hirdetett meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az uralkodó születésének 575., királlyá választásának pedig 560. évfordulója alkalmából.

Ebből kifolyólag egy vándorkiállítás készült az Országos Széchenyi Könyvtár hozzájárulásával, az Amaryllis Társaság megbízásából, amelyet Szilágysomlyón is bemutattak.

 

Mátyás király nevéhez nagyon sok tény és még több legenda köthető. Az ő idejében jött létre a híres budai könyvtár, a Bibliotecha Corviniana. Feltételezések szerint a Corvinakból 2.500 létezhetett. A csodás alkotásokban láthatóak az iniciálék, a Corvinák egyedi jellegzetességei.

 

Az esemény kezdetén Erdei János cserkészparancsnok szólt a jelenlevőkhöz, majd ezt követte a szilágysomlyói 16 számú „Báthory István” cserkészcsapat szolgálata két Mátyás királyról szóló énekkel.  Az énekek révén mindnyájan időutazáson vehettünk részt és Mátyás korában érezhette mindenki magát.

 

Ezt követte a kolozsvári magyar főkonzulátusról érkezett Csige Sándor konzul úr köszöntő szavai.  Beszédében külön kitért a jövőbeli célokra is: „Támogatni szeretnénk minden nyitott és fejlődni akaró közösséget. Ezen célok eléréséhez, nemcsak a civil, hanem az egyházi vezetőkre is számítunk a jövőben.”

 

Az ünnepélyes megnyitó után Barcsa Zsuzsanna, Szilágysomlyón tevékenykedő Petőfi Sándor ösztöndíjas énekelt egy csángó szerzeményű, Mátyás királlyal kapcsolatos éneket. 

Az ünnepélyes megnyitó végén mindenkinek alkalma lett megtekinteni a kiállítást. A vándorkiállítás karácsonyig lesz látogatható a szilágysomlyói római katolikus közösségi házban.

 

Józsa Nándor Lóránd