Nagyváradi karitász képviselők az országos képzésen

A nagyváradi Caritas Catolica munkatársa is részt vett azon a tréner-képzésen, amelyet az egyház szociális szerepvállalásáról tartottak a bukaresti Caritas Konföderáció szervezésében és a Renovabis támogatásával, együttműködésben a németországi Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ)-el. A képzés 2018. november 26–28. között zajlott a snagovi karmelita kolostorban.

A képzést német nyelven tartották olyan külföldi szaktekintélyek, mint Mons. Dr. Prof. Peter Schallenberg, a KSZ igazgatója, Dr. Arnd Küppers, a KSZ aligazgatója és Mag. Theol. Lars Schäfers, a KSZ kutatója.

 

Többek közt olyan témákról esett szó, mint „Igazságosság, igazság és szeretet: bevezetés a katolikus egyház szociális doktrínájába”, „Személyes és szociális elköteleződés: a szeretet működésben”, „A katolikus szociális doktrína etikai kérdései”, vagy „Környezetvédelem: szociális és környezeti igazságosság”. A képzés és a csoportos foglalkozások alapjául a Deus caritas est, Caritas in veritate, Laudato és a Centesimus annus pápai enciklikák szolgáltak.

A képzésen részt vettek az egyházmegyei karitász szervezetek, az országos Kolping, és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, valamint a Püspökkari Konferencia és a Bukaresti Egyetem egy-egy képviselője is. A rendezvény egy négyrészes képzéssorozat nyitótalálkozóját képezte, a szociális tevékenységű szervezeteknél dolgozó papok, és laikusok részére szóló FOCUS projekt keretében, amely 2018. november 1. és 2020. október 31 között zajlik.

 

Szombati-Gille Tamás