Két gyertya ég már az adventi koszorún

Fellobbant a második gyertyaláng is a székesegyház közelében, Szent László szobra előtt elhelyezett koszorún. Bărbuţ Péter Szent József-telepi plébános mondott adventi szentbeszédet. Közreműködött a Szent József plébánia közössége.

 

A szónok arra hívta fel a figyelmet: nagyobb lett a fény, s ahogy közeledünk a karácsony ünnepe felé, egyre erőteljesebb lesz. Az adventi időben készülünk, de a kérdés az, hogy milyen formában? Elindulunk vásárolni ajándékokat, hogy másoknak örömet szerezzünk, mely szintén az ünnep része, de eközben nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy a készülődésünknek lelki alapja kell legyen. Gondolkozzunk el azon, mennyire sikerült jobbakká válnunk. Ahogyan Ferenc pápa fogalmazott: vigyáznunk kell arra, hogy a vásárlási lázban el ne menjen mellettünk Krisztus. Előfordulhat ugyanis, hogy csak a külső dolgokra összpontosítunk, holott a szívünket-lelkünket kell felkészítünk az ünnepre. Tegyünk tehát rendet magunkban, őszintén, hiszen a karácsony mindenképpen reményt kell keltsen bennünk, meg kell erősítse azt a hitünket, hogy Krisztus azért született meg, és jött e világba, hogy a lelkünket megmentse az örökkévalóságra. Adja meg tehát Isten, hogy az adventi készülődésben legyünk nyitottak egymás felé, lássuk meg, ha valahol gond, baj van és tiszta szívvel, őszinte lélekkel akarjunk segíteni egymásnak, tenni a jót – kérte a tisztelendő.

 

Böcskei László megyés püspök szerint az adventi várakozás el kell vezessen bennünket oda, hogy meggyújtsuk életünkben az örömforrásokat is. Hangsúlyozta: fontos, hogy kint, templomon és házon kívül, tartalmas és minőségi együttlétben a szabad ég alatt imádkozzunk, mert ez azt üzeni, hogy mi, a mi vágyakozásunkkal és hitünkkel ki kell menjünk a világba, hiszen nem elég csak saját magunk számára adventet élni. Megtisztulva, megújulva találkoznunk kell egymással, jelezni azt, hogy élő és világító hitünkkel, egymásra figyelve jelen akarunk és tudunk lenni a világban.

 

A gyertyagyújtás szertartását követően meleg teát osztottak a jelenlevőknek a Caritas Catolica munkatársai.

 

Forrás: biharinaplo.ro

 

KÉPEK