Hogy mások élhessenek – elsősegély-nyújtási tanfolyam Szilágysomlyón

Az “Iskola másképp” program keretén belül, a szilágysomlyói római katolikus közösségi házban a Csillogó Mosoly Egyesület és a Megyei Katasztrófavédelem partnerségi együttműködése révén, elsősegély-nyújtási ismereteket sajátíthattak el a diákok.

 

Bárki közülünk találkozhat sürgősségi helyzetekkel. Minden ilyen alkalommal a helyszínen levő személy alapismeretei nagyon sokat segíthetnek egy nagyobb probléma kibontakozásának a megfékezésében. Számtalan olyan esetet lehet naponta hallani vagy látni a tudósítások révén, amelyek gyors beavatkozást igényelnek. Több esetnek csak azért van szomorú kimenetele, mert sokan nincsenek felkészülve arra, hogy sürgősségi esetben helyesen járjanak el.

 

Ezen alkalommal a diákok sokféle információt kaptak. A legtöbb diáknak van már okos telefonja, azonban ezekről hiányoznak azok a fontos alkalmazások, amelyek sürgősségi esetben segíthetnek. A legfontosabb mégis az, hogy minél többen legalább alaptudással rendelkezzenek ilyen téren, és azt a legjobban tudják alkalmazni gyakorlati szinten egy krízishelyzetben.

 

Ha az utcán elesett és eszméletét vesztett személlyel találkozunk, fontos gyorsan elkezdeni az újraélesztést, akkor van még remény a megmentésre. Minden egyes másodperc késés a bajbajutott életébe kerülhet. Hasonló a helyzet akkor is, ha valakinek evés közben megakad az étel a torkán, amitől fulladozni kezd. Ha nem alkalmazzák időben a Heimlich fogást, az illető rövid időn belül meghalhat. Sok ehhez hasonló helyzeteket dolgoztunk fel a diákokkal, főképpen arra fektetve a hangsúlyt, hogy mit és hogyan kell tenni egy sürgőségi helyzetben.

 

Az ilyen alkalmak lelkiekben is gazdagítanak, mivel Jézus tanítása szerint senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki, életét adja barátiért. Egy sürgősségi esetben nem biztos, hogy akin segíteni kell az a barátunk, de az biztos, hogy ez által Jézus akarata szerint cselekszünk és így a Mester fog minket barátjának tekinteni.

 

Józsa Nándor Lóránd