Lélekben a betlehemi jászolnál

Karácsony szent ünnepét megelőzően a Szent László Római Katolikus Teológia Líceum V., VI., VIII., IX., XI. osztályos tanulói a hittanórákon a Kett pedagógia segítségével érkezhettek meg lélekben a betlehemi jászolhoz, ahol elhelyezték a kis Jézus számára készített ajándékaikat.

 

A foglalkozás végén a diákok a következő gondolatokat osztották meg azzal kapcsolatban, hogy mit hozott számukra ez az út: nyugalom, béke, lelki megtisztulás, öröm, szeretet, Karácsony titkának mélyebb átélése. Valóban, ez a célja az értelemorientált, egységes pedagógiának, melynek lényegét így fogalmazza meg Franz Kett:

 

„Ez a valláspedagógia az egész ember nevelésére irányul. A gyermekre egészként tekint és egészként szólítja meg: az értelmét, az érzelmeit és a képességeit, azaz a fejét, a szívét és a kezét. A beszéd mellett a képalkotást is felhasználja, és arra fekteti a hangsúlyt, hogy az élmények az érzékszerveket is bevonják a tanulás folyamatába. Ez a módszer pozitív képekkel dolgozik, amelyek reményteljes jövőképet sugallnak, és gyógyító erőket mozgatnak.”

 

Benedek Ramóna