Átlépni Betlehem küszöbét – karácsonyi szentmise az öregotthonban

Folytatva az elmúlt évek hagyományát,Karácsony előestéjén, 2018. december 24-én Böcskei László megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be a várad-szőllősi Szent Márton Idősek otthonában.

A zenei szolgálatot Józsa Domokos, a várad-szőllősi plébánia kántora látta el. Prédikációjában Böcskei László megyés püspök arról beszélt, hogy sokféleképpen lehet ünnepelni karácsonyt. Kilépni a hétköznapok megszokott rutinjából, elővenni régi emlékeket, őrizni azokat a hagyományokat, melyek arról szólnak, hogy elindulunk, elvisszük és hirdetjük az örömhírt. Meglátni azt, hogy van okunk az örömre, hiszen gyengességeink ellenére meg tudjuk tapasztalni Isten szeretetét és jóságát. És lehet elindulni, jászolt keresni és betlehemet állítani az emberek szívébe, mely várja, hogy átlépjük a köszöbét. Ez nem is egy olyan könnyű dolog, hiszen az idillikus képen túl ott vannak a várakozásaink is, miközben egy ártatlan kisdedet találunk a barlangistállóban, látszólag nem egy erős Istent. Várunk egy szabadítót, és találunk egy gyermeket egy lehetetlen helyen, szegényes környezetben, melyről azt gondoljuk, hogy nem méltó Isten fiához. A kellemes hangulat ellenére tehát nem tekinthetünk el ezen ellentmondástól, és talán szégyenérzetünk is támad, hogy az ember kitaszította azt, aki közelített hozzá, képes volt arra, hogy letagadja Istent.

Isten azonban jobban tud nálunk mindent. Akár másképpen is rendezhette volna ezt a történetet, de arra akart figyelmeztetni, hogy Betlehem egy realitás marad, olyan valóság, ami a mi életünkben is megnyilvánul, amikor önzőek vagyunk, énközpontúak, igazságtalanok és érzéketlennek mutatkozunk mások szenvedései iránt. De Betlehem ugyanakkor többet is nyújt ennél: felismerhetővé teszi azt, hogy Isten éppen egy ilyen visszataszító környezetben tette nyilvánvalóvá az ő szeretetét és békéjét. Ilyen életteret választott, hogy az ő jelenlétére megvilágosodjunk, hogy megerősítsen bennünket, és egészen közel legyen hozzánk. Hogy ne csak Betlehemet állítsunk, hanem át is lépjük ennek küszöbét, hogy felfedezhessük a jászlat is, és benne Jézust, aki miértünk van ott, hogy megéreztesse velünk Isten közelségét, a felénk áradó szeretetét.

Szokás szerint a mise után a főpásztor meglátogatta az ágyban fekvőket is, illetve jelképes ajándékokkal lepte meg az otthon lakóit.

 

Forrás: erdon.ro