A nagyváradi megyéspüspök is részt vesz a panamai Ifjúsági Világtalálkozón

2019. január 22-27. között Panama szervezi a soron következő Ifjúsági Világtalálkozót, mely eseményt Szent II. János Pál pápa kezdeményezte 1984-ben. Az Egyház minden év Virágvasárnapjára Ifjúsági Világnapot hirdet, két-háromévente pedig Ifjúsági Világtalálkozót szervez felváltva Európa és egy másik kontinens valamelyik nagyvárosában. Ilyen értelemben idén tartjuk a 34. Ifjúsági Világnapot, Panamában pedig a 16. Ifjúsági Világtalálkozót. Ehhez hasonló eseményeket látott vendégül Róma, Buenos Aires, Santiago de Compostela, Czestochova, Denver, Manila,  Párizs, Toronto, Köln, Sydney, Madrid, Rio de Janeiro, a legutóbbit 2016-ban a lengyelországi Krakkó.

 

Az Ifjúsági Világtalálkozók elsősorban a katolikus fiatalokat hívják a világ minden sarkából, felejthetetlen vallásos élmény lehetőségét kínálva számukra. A találkozók célja ugyanis a hit örömének a megtapasztalása. Az élet nagy kérdéseire választ kereső fiatalok megoszthatják egymással a hittel, az Egyházzal, az Istennel kapcsolatos gondolataikat, vágyaikat, örömeiket. A találkozók változatos programja lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy lelkileg megerősödjenek, megismerjék más kultúrák népeit, szokásait, életre szóló kapcsolatokat alakítsanak ki Istennel és egymással.

 

Az esemény programja szerint a fiatalok négy alkalommal is találkozhatnak Ferenc pápával: csütörtökön köszöntik őt, pénteken közösen végzik el a keresztúti ájtatosságot, szombat este szentségimádást tartanak, vasárnap pedig a találkozó lezárásaként együtt mutatják be a hálaadó szentmisét.

 

Romániából az Országos Ifjúsági Pasztorációs Iroda szervezésében és Felix Roca vezetésével 40 fős csoport vesz részt az idei Ifjúsági Világtalálkozón. A lelki programot és a katekéziseket Böcskei László nagyváradi megyéspüspök tartja majd, elkísérve a fiatalokat a panamai Ifjúsági Világtalálkozóra.