Nagyváradiak a panamai Ifjúsági Világtalálkozón

2019. január 22-27. között Panamában zajlik az Ifjúsági Világtalálkozó, mely eseményt Szent II. János Pál pápa kezdeményezte 1984-ben. Az Egyház minden év Virágvasárnapjára Ifjúsági Világnapot hirdet, két-háromévente pedig Ifjúsági Világtalálkozót szervez felváltva Európa és egy másik kontinens valamelyik nagyvárosában. Ilyen értelemben idén tartjuk a 34. Ifjúsági Világnapot, Panamában pedig a 16. Ifjúsági Világtalálkozót.

 

A középamerikai Panamában megszervezett eseményen részt vesz egy-egy magyarországi, illetve romániai fiatal csopor is, akiket lelipásztorai kísértek el. A Nagyváradi Egyházmegyét Böcskei László megyés püspök, Vakon Zsolt püspöki titkár, valamint két fiatal képviseli. Az említett főpásztor az, aki a két ország püspökkari konferenciájának megbízásából, a romániai és magyarországi fiatalok számára tart katekéziseket. Szerdán, január 23-án volt az első ilyen, Sámuel meghívásáról, amelyet szentmise követett a helyi Szent Péter plébániatemplomban, tudtuk meg Vakon Zsolt atya jelentéséből.

 

Az egész esemény keresztény fiatalokat jellemző és hozzájuk illő vidám hangulatban zajlik, amint azt már a kedden, az óceán partján ünnepelt nyitó szentmise alkalmával is tapasztalni lehetett.

Ugyancsak szerdán landolt a római Leonardo da Vinci repülőtérről, Panama irányába a Ferenc pápát szállító repülőgép. Az egyházfő 26. apostoli látogatása előtt, január 22-én, szokásához hűen, imára látogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába.

 

Panamába érkezésekor lelkesen fogadták a péterutódot, a város utcáin fiatalok tízezrei köszöntötték, amikor a pápamobillal végig vonult a központon.

 

A következő napokban tovább tartanak a katekézisek nyelvcsoportok szerint, de nagyon fontos a talákozás más világrészről érkező fiatalokkal is. A rendezvény felejthetetlen vallásos élmény lehetőségét kínálja a fiatalok számákra. A találkozók célja ugyanis a hit örömének a megtapasztalása. Az élet nagy kérdéseire választ kereső fiatalok megoszthatják egymással a hittel, az Egyházzal, az Istennel kapcsolatos gondolataikat, vágyaikat, örömeiket. A találkozók változatos programja lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy lelkileg megerősödjenek, megismerjék más kultúrák népeit, szokásait, életre szóló kapcsolatokat alakítsanak ki Istennel és egymással.

 

Az esemény programja szerint a fiatalok négy alkalommal is találkozhatnak Ferenc pápával: csütörtökön köszöntik őt, pénteken közösen végzik el a keresztúti ájtatosságot, szombat este szentségimádást tartanak, vasárnap pedig a találkozó lezárásaként együtt mutatják be a hálaadó szentmisét.