Nagyváradi fiatalok a budapesti Panama-napon

Az ifjúsági világtalálkozó budapesti kísérőrendezvényén, a 2019. január 26-án az Elek Gyula Sportarénában megszervezett Panama-napon több mint ezer fiatal vett részt. A rendezvény mottója „Íme, itt vagyok” meghívást jelentett a résztvevők számára, hogy ki tudják mondani az igent életük minden napján, azt az igent, amire Ferenc pápa is buzdította Panamában a fiatalokat az imavirrasztás alkalmával.

A Boanergész zenekar és a 4 Akkord Show Kórus akkordjai fogadták az arénába érkező fiatalokat. A résztvevőket Palánki Ferenc megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense köszöntötte. A találkozó első részében a budapesti fiatalok megtekintették azt a video összeállítást, amely a panamai találkozón résztvevő magyar csapat élményeit mutatta be. A rendezvény második részében Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartott katekézist. A Shalom Közösség Budapestre hozta a karibi hangulatot, dicsőítő táncot tanított a résztvevőknek. Ezt követően Lídia Lelle és Pindroch Csaba tanúságtételei hangzottak el. A délután programja pódiumbeszélgetést tartalmazott, a három jelenlevő püspökhöz intézték kérdéseiket a fiatalok, ezeket igyekeztek megválaszolni Veres András, Kocsis Fülöp és Palánki Ferenc.

A szentmise – amelyen részt vett Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa és Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök is – főcelebránsa Veres András győri püspök, az MKPK elnöke volt. A szentmisét követő szentségimádást a Nyolc Boldogság Közösség nővérei vezették.

A Nagyváradi Egyházmegyét egy huszonöt fős csoport képviselte a budapesti találkozón, Vass Csaba lazarista atya vezetésével, Módi Blanka vincés nővér kíséretében. Az alábbiakban a résztvevő fiatalok beszámolói, tanúságtételei olvashatóak.

 

Talán nem nagy túlzás, ha azt állítom, a hétvégi ifjúsági találkozó egy felejthetetlen élmény. Nagy ereje volt az egyszerű, őszinte tanúságtételeknek, a nővérek buzdító, Istent dicsőítő énekeinek. Ilyen alkalmakon a legkisebb dolgok is nagy hatást tudnak gyakorolni az ember lelkére, mint például egy vidáman éneklő, táncoló fiatal, akivel az ember tekintete összetalálkozik és eltölti az erős öröm. Vagy valakinek a látványa, akit megérintett a szentbeszéd. A szentségimádás során az ember lelke felujjongott, majd zokogásba tört ki, hát mi ez ha nem a Valóságos Isten?

„Ragyogjon hát fel a szívünkben a fény!

Hirdessük boldogan: Jézus él!”

(Naphegyi Zsuzsanna)

 

A találkozó csodálatos volt. Már a buszon az ismerkedések alatt nagyon jól éreztem magam. Sokat nevettünk, beszélgettünk. Legszebb és legjobb, legfelemelőbb élményem a találkozón a szentségimádás volt. Gyönyörű énekek, meghitt légkör, Jézus jelenléte. Igazán megható volt.

Végezetül egy idézet ragadott meg: ,,Ott van Jézus, a szeretet, ami a legfontosabb dolog a világon.” Köszönöm a lehetőséget!

(Mátyás Edwin)

 

Szerintem a találkozó mottója: „Íme itt vagyok!” meg tudott valósulni mindenki szívében. A különböző programok illetve tanúságtételek tudtak engem megfogni igazán. Mindig jó érzés azt hallgatni, hogy valaki saját története alapján dicsőíti az Atyát. Hiszem, hogy Kocsis Fülöp görög-katolikus püspök által elhangzott mondatok mindenki szívébe belopakodtak, úgy mint minden beszéd ami segített nekem, és másoknak is most igent mondani. Viszont a szentségimádás volt a Panama-nap fénypontja. A zenei szolgálat gyönyörű volt, így még jobban tudtunk figyelni az Oltáriszentségben jelen lévő Jézusra, s megtapasztalhattuk szívünkben is csodás erejét. Maradandó élmény volt elmenni és együtt ünnepelni!

(Krisztik Réka)

 

Nekem ez a Panama-nap nagyon-nagyon tetszett! Nem tudtam elképzelni, hogy milyen programok lesznek, egyáltalán nem ilyenre számítottam. De az előadások fantasztikusak voltak. Nem tudom leírni, hogy mit lehet ilyenkor érezni és sajnos nem tudom megfogalmazni azt se, hogy mi ragadott meg a legjobban ezen a napon, mert számomra az egész nap egy csoda volt! Köszönöm, hogy részt vehettem és remélem, hogy egyszer eljutok egy következő Ifjúsági Világtalálkozóra!

(Rejtő Dóra)

 

A Panama-napos találkozó fantasztikus volt. A nap fénypontja számomra a szentségimádás és a tanúságtételek voltak. De még a tánc is, amit tanítottak, az is nagyon tetszett. Egyszerűen jó volt ott lenni.

(Majoros András)

 

Nagyon-nagyon jól éreztem magam, a hangulat nagyon jó volt. Szép élmény volt.

(Tőzsér Marc)

 

Nagyon tetszett nekem a tanítás, amit a püspök atya tartott. Az a mondat, hogy itt vagyok, most vagyok itt, bármilyen nehézségbe is ütközök, és ne halogassam a dolgokat, mert szép lassan elhal az elhívás. Továbbá nagyon tetszettek a tanúságtételek is. A lány tanúságtétele azért fogott meg jobban, mivel amíg beszélt végig sugárzott belőle, hogy nem csak mondja a dolgokat, hanem tényleg hisz is benne, hisz Istenbe, szereti Máriát. Az is tetszett, hogy nem csak arról beszélt, milyen jó, amikor Isten eltölt a szeretetével, hanem azt is felvállalta, hogy igenis vannak pillanatok, amikor Istent hibáztatjuk a minket érő problémák miatt. Bár mi keresztények vagyunk, ez nem jelenti azt, hogy hibátlanok és szentek vagyunk. Tetszett a színész tanúságtétele: hogyha valami rossz történik velünk, az nem biztos, hogy büntetés. Lehet áldás, és így véd meg minket Isten a problémáktól. Nagyon tetszett a zenekar, a kórus, a himnusz. Fantasztikus volt a Szentségimádás, a sötétben égő kis mécsesekkel. Az étel is nagyon finom volt. Ami nem tetszett az, hogy nem voltak kivetítve az énekek.

(Onodi Katalin)